Szeged és környéke

2016.09.02. 08:30

Újra divat az illegális pálinkafőzés

Akár 800 forintért is lefőzik a gyümölcstermelő gazda cefréjét az illegális vállalkozások. A hivatalos főzdék nehezen állják a versenyt, hiszen ugyanez náluk majdnem a duplájába kerül. A feketézés sokat ront a pálinka minőségén, az utóbbi években kialakult presztízsén.

Kovács András

2015 januárjától véget ért az Orbán-kormány által 2010-ben meghirdetett pálinkaforradalom, vele a bérfőzők aranykora.

– Az újbóli jövedéki adóztatást megsínylették a legális vállalkozások. Mi annyira, hogy bő harminc év alatt messze a tavalyi volt a leggyengébb évünk, pedig sem fagy, sem más baj nem volt a gyümölccsel – panaszkodik [namelink name="Szűcs Imre"], a mórahalmi szeszfőzdés.


Az 50 fokos párlatra 835 forint a jövedéki adó, és 132 a bérfőzés áfája – mindkettő megy az államnak. Egy liter pálinkáért 1450 forintot hagy ott Szűcséknél a cefrés gazda, tízből nyolc a tűzifát is hozza. Kiderül, a rezsi kifizetése után jó, ha 300 forint marad náluk literenként.

 


2016-tól már otthon is csak zárjeggyel lehet legálisan főzni.

– A bérlepárlóknak valószínűleg több lesz a munkájuk – írtuk az elmúlt év végén, amikor kiderültek az idei szabályok. Egy adójegy 700 forint, és egy liter 42 százalékos alkoholtartalmú pálinka előállítására jogosít – az évi mennyiség nem lehet több 86 liternél. Rosszul gondoltuk, hogy ezzel megnő a hivatalos bérfőzők munkája. Az adójegy, illetve regisztráció nélkül pálinkát főzőket első alkalommal csak figyelmezteti az önkormányzat, további szabálysértés kell a visszatartó nagyságú bírsághoz.


– Sokan csak bejönnek megkérdezni, mennyiért főzünk, azután nem látjuk őket többet. Érdemben olcsóbb kétlépcsős eljárású lepárlót nehezen találni, valószínűleg a feketefőzőknél köt ki – szembesít a magyar valósággal a vállalkozó. Nem hivatalosan már 800-1000 forintért is vállalják literjét a zugfőzők, akik egy forintot sem fizetnek be az államnak. A megbízó pedig alig többért, mint a 700 forintos literenkénti adójegyért pálinkát kap, és még vergődnie sem kell vele.


– Bennünket fél tucat hatóság és hivatal figyel árgus szemekkel, vízminta kell, legális cefreelhelyezés – mondja a mórahalmi szakember az egyenlőtlen versenyről. Az idei termésről kiderül, lesz jó sárgabarack-pálinka, ami tavaly nem volt, mert elfagyott. Az őszibarack is szépen termett, de az ára is jó, így kevés gazda cefrézte le. Ottjártunkkor főzésre váró tavalyi törkölyt is láttunk, állítólag eláll, ha jól le van zárva.


Szűcs Imre hisz a magyar pálinka jövőjében, de ehhez drasztikusabban kellene fellépni a zugfőzdékkel szemben. Azt viszont eredménynek tartja, hogy kocsmákba ma már csak hivatalos, zárjegyes és adózott ital kerül – ezen a területen egyszerűen nem éri meg kockáztatni.


– Ha azt túléltük, amikor az embargós délszláv válság idején kifelé a piros gázolaj ment a tartályokba, befelé meg a tiszta szesz, amiből temérdek pancsolt ital készült, akkor még nem szabad temetni a magyar pálinkát – mondja. Szerinte sokkal nagyobb bevétele lenne a költségvetésnek, ha megfeleznék a szeszadót, beterelné a hivatalos főzőkbe a cefrét, nem érné meg annyira a feketézés.

Tudta-e?


Évente 8–12 millió liter pálinka készült 2010–2014 között adó- és járulékmentesen Magyarországon, ez volt a pálinkaforradalom aranykora. Az EU-nak szúrta a szemét, csak idő kérdése volt, mikor lesz szigorítás. Lett. 2014 első öt hónapjában Csongrád megyében 298 ezer liter 50 fokos pálinka készült az akkor még adómentes bérfőzdékben, 2015 azonos időszakában – az állam által is láthatóan és adóztatottan – már csak 32 ezer. Ennyire azért nem szoktunk le...


– Semmit sem tudunk az otthon főzésről, a becslések két szélsőértéke 2 és 9 millió hektoliterfok – mondja a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács igazgatója, [namelink name="Halász Róbert"]. A legálisan vásárolt hivatalos pálinkafőző berendezések sincsenek nyilvántartva, 10–40 ezer között lehet a számuk. A dörzsöltebbek megveszik a minimális öt adójegyet, és addig játszanak vele, amíg nem kapnak ellenőrzést. Csak arra kell figyelniük, hogy ennél több pálinkát ne találjanak náluk egyszerre. Ha mégis, első körben úgyis csupán figyelmeztetést kapnak.

 

Újra divat a zugfőzés. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


Tegnap megkérdeztük a NAV-ot, mennyi jövedéki adó folyt be a pálinka után az elmúlt fél évben vagy 2015 egészében, illetve hány jövedéki eljárás indult, mennyi büntetést szabtak ki? Későbbre ígértek választ, amint megérkezik, visszatérünk a pálinkára.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!