Szeged és környéke

2016.09.06. 21:41

Üzlet lett a vérből

Évtizedekig csak a teljes véradás fogalma volt ismert, az elmúlt két évben azonban Szegeden három plazmaközpont is nyílt. Ezekbe jóval gyakrabban lehet járni, és még pénzt is lehet keresni vele.

Timár Kriszta

A harmadik plazmaközpont nyílt meg néhány napja Szegeden – a véradó állomás mellett két magáncég csábít arra, hogy vérünket adjuk, beteg embereket segítve ezzel. Kívülálló számára talán nem egyértelmű, de számos különbség van a véradás és a plazmaadás között.


A véradás évtizedek óta ismert „szervadományozási" mód: a tasakba gyűlő 4 és fél deciliternyi levett vérből háromfajta vérkészítményt állítanak elő, így akár három életet is megmenthet egyetlen donor.


A vörösvérsejt-koncentrátumot nagyfokú vérveszteséggel járó műtéteknél, a vérlemezke-koncentrátumot a csontvelő elégtelen működésekor vagy leukémia esetében, a plazmakészítményt pedig az ezekben található különböző fontos fehérjék pótlására adják. Ahhoz, hogy a műtétekhez elegendő vérkészlet álljon rendelkezésre, folyamatosan szükség van a véradókra, hiszen a vörösvérsejt-koncentrátum legfeljebb 35 napig tárolható.

 

 

A véradókról is kérdeztünk


Kerestük az Országos Vérellátó Szolgálat sajtóreferensét is, hogy a témában ők is megszólaljanak. Kérdéseinkre lapzártánkig nem kaptunk választ.


A plazmaközpontok a gyógyszergyártás elősegítésére jöttek létre, ugyanis kizárólag humán plazmából lehet némely ritka kórkép kezelésére szánt gyógyszert előállítani. Ennek megfelelően itt nem véradásról beszélünk, hiszen bár a gép levesz többször 2 és fél deciliternyi vért, azt átszűrés után vissza is juttatja a szervezetbe. – Ennek az eljárásnak a végén testsúlytól függően 6,5–8,5 deciliternyi plazmát ad a donor, amely ideális esetben 3 nap alatt újratermelődik. Éppen ezért lehet a véradásnál jóval gyakrabban plazmát adni – mondta el Barócsy Katalin, a Vascular Plazma szegedi irodájának operatív vezetője. A plazmából levett alvadási faktorokból és proteinekből gyógyszereket készítenek ritka kórképek kezelésére. Egy vérzékeny betegnek például egy heti gyógyszeradagjához 25 plazmaadóra van szükség.


A plazmadonorok a donációra szánt idejükért cserébe költségtérítést kapnak, amely alkalmanként 3-5 ezer forint, és évente 45 alkalommal adhatnak plazmát. 2016 áprilisa óta jogszabályi kötelezettségük a plazmaközpontoknak, hogy évente legalább egyszer minden donorukat az Országos Vérellátó véradóiba irányítsák, továbbá a plazmaközpontok rendszeresen maguk is szerveznek véradást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!