Szeged és környéke

2016.10.27. 20:10

Biokertet finanszíroz a Norvég Alap a szeri monostor romjain

Gyógynövény-feldolgozó részleget, palántaneveldét és ökoboltot is terveznek a műemlékké nyilvánított Szer monostora romjain. Mindezt jórészt a Norvég Alap finanszírozásából.

Lass Péter

Az emlékpark gátőrházának felújítása után a Múlt útjain a Jövő ösvényeire című projekt részeként az ópusztaszeri Szer monostorának fejlesztése következik 150 millió forintból. A Norvég Alap támogatásából a monostor romjain egy fedett, 147 négyzetméteres épületet terveznek, a mellette lévő, 2000 négyzetméteres területen kolostorkertek várják majd a látogatókat.

– A romkert fejlesztésével gyógynövények termesztésére éppúgy lehetőség nyílik, mint a biokertészeti eljárások megismerésére – mondta Kardos Tamás, az emlékpark múzeumpedagógiai vezetője. Kiemelte, az oktatáson és a kutatáson kívül a projekt nagy hangsúlyt fektet a környezetbarát megoldásokra is, mint a napenergia, a csapadékvíz felhasználása, illetve saját üvegház kialakítása.

Biokert a monostor romjain: elkezdődött a munka. Fotó: Kuklis István

 

Kardos elárulta, a hazai mintát a pannonhalmi és a tihanyi apátság jelentette, míg külföldi példaként a New York-i Metropolitan múzeum mesterséges kertjét említette.


 A beruházásnak köszönhetően sok új munkahely jön létre, elsősorban a múzeumpedagógia és a kertészet területén – emellett önkénteseket is vár a jövő év májusában megnyíló létesítmény.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!