Szeged és környéke

2016.10.10. 13:10

Édes álom a tortázás a cukorbeteg kislánynak

Egy cukorbeteg kislánynak szerveztünk meglepetést édesanyjával. Hogy Brigitta végre nyugodtan nassolhasson, Magyarország cukormentes tortáját választottuk.

Kiss Tímea

Felcsillant a 11 éves Bárkányi Brigitta szeme, amikor megtudta, milyen meglepetéssel készültünk neki édesanyjával, Kakuszi Erzsébettel. Lapunkkal megszerveztünk egy süteményezést a sándorfalvi kislánynak. Valóban szervezést igényelt a tortakóstolás, ugyanis Brigitta cukorbeteg: nem mindegy, mikor, mit és mennyit eszik. Csak úgy nassolhat, ha előtte pontosan kiszámolja az anyukája, mennyi szénhidrátot is fogyaszt. Már ha tudja.


A hercegnő


A Magyarország tortája kezdeményezésnek köszönhetően könnyen ment a számolás. Mint minden évben, idén is megválasztották az ország diabetikus tortáját, ezúttal az Áfonya hercegnő nyerte el a címet az augusztus 20-án záruló versenyben.


– Én is hercegnő vagyok – jelentette ki a kislány, amíg a gyümölcsös-joghurtos édességre vártunk. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete munkájának köszönhető, hogy az ország számos cukrászdájába eljutó édesség azonos receptúra alapján készül, így a dicsőséges címe mellett kalória- és szénhidráttartalmát is feltüntetik. – Csak ennyi? – kérdezte Erzsébet, akivel a biztonság kedvéért a receptet is áttanulmányoztuk. Zablisztet, cukormentes fehér csokit és csökkentett zsírtartalmú tejtermékeket találtunk a listában.


Figyelni kell


Kincskeresők mellékletünkkel szándékaink szerint olyan olvasók kéréseit teljesítjük, akik segítségre szorulnak, vagy mások számára is tanulsággal szolgálhat történetük, érdekes kívánságuk. Az olvasók kérése számunkra kincs, és a lapunkat választók is kincsre lelnek, ha hozzánk fordulnak.


– Ritkán adódik lehetőségünk csajos bulikra – mesélte az anyuka. Közben fél szemével Brigittára figyelt. Gyorsan fogyott a torta, de a megfelelő inzulinmennyiséget be kellett adnia.

 

Cukorellenőrzés az inzulinpumpán. Minden rendben. Fotó: Kuklis István

Cukorellenőrzés az inzulinpumpán. Minden rendben. Fotó: Kuklis István


– Kaptunk inzulinpumpát, ami megkönnyíti a mindennapjainkat. Nélküle, szimplán tűvel lehetetlen lenne eltalálni a pontos mennyiségeket. A tévedés komoly rosszullétet okozna – magyarázta Erzsébet, aki mindig félti ötödikes kislányát.


 – Felső tagozatban már nincs állandó tantermük az iskolában. A szünetben jönnek-mennek, így nagyon kell figyelni, hogy időben tudjon enni – magyarázta az édesanya, aki mindennap kiszámolja, hány dekagramm zsemlét és gyümölcsöt ehet a kislány, eszerint csomagol neki uzsonnát, reggelit.


Énekesnő lesz


Mivel – a mindennapos testnevelés ellenére is – sokat ülnek a tanórákon, iskolakezdéskor mindig állítani kell a szükséges inzulinmennyiségen. Nehéz a váltás, de baj nélkül vette Brigitta az idei akadályokat. Már csatlakozott az énekkarhoz is, első fellépésükre készülnek. – Énekesnő leszek – jelentette ki a kislány, aki rengeteg angol dalt hallgat, és természetesen a tehetségkutatókat is követi. Otthon a zene hangereje jelzi ezt, de bánatára régi a számítógépük, nehezen jut új dalokhoz.


– Szerettem volna felújítani, de a nyári napszámban keresett pluszpénz egy csőtörés költségeire ment el – magyarázta Erzsébet, aki otthon ápolja kislányát. De Brigitta örül minden apróságnak, jutalomnak. És ha jó a kedve, jók az értékei is. A sütizést kísérő mosoly mellett készüléke is azt mutatta, tökéletes a vércukorszintje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!