Szeged és környéke

2016.10.07. 09:50

Gyakori bírságolásra panaszkodnak a Cserepes sori romák

Röpködnek a helyszíni bírságok a Cserepes sori romatelepen az ott lakók szerint. A romavezető úgy véli, hátrányosan megkülönböztetik őket a szigorú büntetésekkel, ezt a városi rendőrkapitány hétfői fogadóóráján határozottan visszautasította.

Szlavkovits Rita

– Nem volt macskaszem a biciklijén, ötezer forintra bírságolták, de még ki se tolta a kerékpárját a telepről – tolmácsolja a romatelepen élők panaszait [namelink name="Nagy Mihály"], a szegedi cigány önkormányzat elnöke. Hozzátette: többször felkereste a városi rendőrkapitányt, aki azt javasolta, hogy amennyiben jogtalannak érzik a helyszíni bírságot, az érintettek jelezzék ezt a helyszínen. Nagy Mihály szerint viszont az itt élők attól tartanak, hogy ellenkezésükkel még nagyobb bajt zúdítanának a nyakukba, többen tanulatlanok, fel sem fogják, hogy

mi történik velük.


Kiválthatnák közmunkával is a bírságot, de azt állítják, hogy nem fogadták őket. Nagy Mihály szerint sokan képtelenek a hivatalos ügyek intézésére is. Végül, mivel nem tudják kifizetni a halmozódó bírságokat, a büntetés elzárásra változtatásáról kapnak értesítést a bíróságtól.


– Nézze, itt van a papír, hogy október 18-án jelentkeznie kell a fiamnak a Szegedi Fegyház és Börtönben – mutatta a határozatot [namelink name="Farkas Attila"] édesapja. – Honnan lenne húszezer forintunk? Azért büntették meg, mert elengedte a bicikli kormányát – tárta szét a karját a férfi.


– Azt mondja, hogy rasszisták a rendőrök? – szegezi a kérdést Nagy Mihálynak [namelink name="Zélity László"], a Szegedi Rendőrkapitányság parancsnoka a hétfői nyilvános fogadóóráján. A romavezető ettől a kérdéstől kényelmetlenül érezte magát, de ahhoz ragaszkodott, hogy szerinte túl sokszor büntetik a Cserepes sori telepen élőket a kisebb kerékpáros közlekedési szabálytalanságokért.


Zélity László határozottan visszautasította ezt, majd megismételte, amit korábban Nagy Mihálynak többször elmondott: amennyiben aláírták a bírságról a helyszínen kiállított papírokat, azzal elismerték a szabálytalanságot. Hozzátette, hogy a helyszíni bírságot nem kötelesek aláírni, kérhetik a szabálysértési feljelentést. Ha mégis aláírták, azt is felül lehet vizsgálni, amennyiben úgy gondolják, hogy az jogszabályt sért.


A kapitány arra is kitért, hogy a rendőrök oda mennek, ahol gyakrabban fordulnak elő bűncselekmények. Nincs szó arról, hogy a közlekedési szabálysértések miatt kiemelt figyelmet fordítanának a Cserepes sori telepre. – A bűncselekmények miatt mindenkit meg kell büntetni – reagált erre Nagy Mihály –, de nem kellene minden kisebb szabálysértésért bírságolni őket.


A rendőr a helyszíni bírság kiszabásánál törvény szerint mérlegelhet: bírság helyett akár figyelmeztetés is lehet a szankció. A törvény az arányosságot hangsúlyozza. Vannak olyan szabálysértések, amelyek esetén kötelező bírságot kiszabni, ilyen a kézben tartott mobiltelefon használata, az elsőbbségadás elmulasztása vagy a záróvonal átlépése.


A fogadóórán Zélity László kérésére elkészítettek egy nem hivatalos kimutatást arról, hogy idén a forgalmas, belvárosi Oskola utcán nagyjából 200 esetben szabtak ki helyszíni bírságot, míg a Cserepes soron, ahol háromszázan élnek, 100 esetben. Ez nem mind közlekedési szabálytalanság, egyéb bírságokat is tartalmaz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!