Szeged és környéke

2016.10.24. 17:46

Kincskeresők: túl a süteményhegyen

Tortát bármikor süt, de linzert még nem készített Bacsa Nikolett. 21 éves olvasónkat a szegedi Z. Nagy cukrászda műhelyébe vittük el, hogy a süteményhegyeken átlesve megismerhesse a mesterek titkait.

Kiss Tímea

– Csak két muffint nem lehet sütni – mondta Bacsa Nikolett, aki ezért a családját lepi meg az édességekkel. 21 éves szegedi olvasónk a muffintól a tortákig bármihez szívesen hozzáfog, legutóbb testvére születésnapjára készített egy katicás kreációt. Ezt a receptet egy kollégájától kapta, de lapunk gasztromagazinjából is gyűjti az ötleteket. Egyszer szeretne tökéletes Esterházy-tortát készíteni, de úgy érzi, ehhez még tanulnia kell

Tudta?


Azért pöttyös a cukrászdai linzer alja, mert a tésztáját nem egyesével szaggatják, hanem egy keret segítségével egyszerre. Az eszköz mintája látszik a kisült tésztán is.



Idegen a linzer


Nikolett ezért is szerette volna megnézni egy cukrászműhely működését, és kideríteni: a pulton sorakozó desszertcsodákat hogyan készítik a profik. A Kincskeresők című mellékletünkkel szándékaink szerint olyan olvasók kéréseit teljesítjük, akik segítségre szorulnak, vagy mások számára is tanulsággal szolgálhat történetük, érdekes kívánságuk. Az olvasók kérése számunkra kincs, és a lapunkat választók is kincsre lelnek, ha hozzánk fordulnak.


 – Linzert még nem késztettem! – Nikolett örömteli felkiáltásával indult látogatásunk a szegedi Z. Nagy cukrászda műhelyébe, ahol süteményhegyek között lestük a szakma titkait, és elkészítettük a szezon egyik kedvenc édességét, a diós linzert.


A plafonig torta


Tóth Zoltán cukrászmester „konyhaképessé" varázsolta csapatunkat, és megmutatta: ami nekünk, háziasszonyoknak a bögre, az nekik a vödör.


Az egyik előkészítő asztalon négyzetméteres kakaós tészta terült, a hűtő plafonig volt „pucér", azaz díszítés nélküli tortákkal, a tojásfehérjével lekent kiflik polcszámra sorakoztak, amíg mindenki sürgött-forgott. Nem véletlen.

 

Olvasónk, Bacsa Nikolett elleste a diós linzer titkát a Z. Nagy cukrászda cukrászmesterétől, Tóth Zoltántól. Fotó: Karnok Csaba

Olvasónk, Bacsa Nikolett elleste a diós linzer titkát a Z. Nagy cukrászda cukrászmesterétől, Tóth Zoltántól. Fotó: Karnok Csaba


– Ahogy hűl az idő, a pozsonyi kiflik egyre népszerűbbek. Karácsonykor a diós linzerből 30-40 kilogramm is elfogy naponta – tudtuk meg Margitáné Z. Nagy Rozáliától, azaz Rózsikától. A cukrászda vezetője lelkesen fogadta érdeklődő társaságunkat, és büszkén beszélt a náluk dolgozó fiatalokról.


Fogynak a cukrászok


– Örömteli, hogy 11 cukrásztanulónk van, nem panaszkodhatunk, de sajnos később többen pályát módosítanak. Ahogy sok más szakma képviselője, ők is elmennek külföldre – fogalmazott. Amíg beszélgettünk, Nikolett és a cukrászmester krémet készített, tésztát szaggatott (egy mozdulattal), és pár másodperc alatt már az utolsó lekvárpöttyökkel díszítette a linzereket.


– Fel vagy véve – jelentette ki Tóth Zoltán, de Nikolett még pár évig nem él a lehetőséggel. Éppen emelt szintű érettségire készül kémiából, hogy felvegyék az egyetemre: fogorvos szeretne lenni.

 

A diós linzer receptje


A diós linzer tésztája talán a legegyszerűbb. 3 rész liszthez adjunk 2 rész margarint és egy rész porcukrot. Dolgozzuk össze, nyújtsuk 5-7 milliméter vastagra. A dióhabhoz 1 rész darált dió, 2 rész porcukor és hozzá annyi tojásfehérje kell, amitől főzelék állagú lesz a keverék. Reszelt citromhéjjal ízesíthetjük. A keveréket tegyük fel főni, folyamatosan kevergessük. Akkor jó, ha már könnyebb kevergetni, nem „serceg" az alján a cukor. Hűtsük ki, majd adjunk hozzá még annyi finomra darált diót, amitől sűrű krémmé válik. Ha kész, töltsük habzsákba, és nyomjuk a vékonyra nyújtott, kiszaggatott linzertésztára. A tetejét egy fél dió belével vagy egy lekvárpöttyel ízesíthetjük. 220 fokon 10 perc alatt megsül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!