Szeged és környéke

2016.10.17. 22:51

Másfél órán keresztül beszélt a Sukoró-per fővádlottja

Október 26-án ítélet lehet a Sukoró-perben. A múlt héten elkezdődött másodfokú perben, hétfőn az utolsó szó jogán szólhattak a vádlottak. Az elsőrendű vádlott szerint az üggyel példát akarnak statuálni.

Szlavkovits Rita

– Állami vagyon hűtlen kezelése okán még egyetlen per sem volt Magyarországon – Tátrai Miklós, a Sukoró-per fővádlottja másfél órán keresztül beszélt a Szegedi Ítélőtáblán az utolsó szó jogán. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vezetőjeként megvádolt Tátrai szerint példát akarnak velük statuálni, annak ellenére, hogy az ügyben a vádlottak közül senkinek nem származott személyesen anyagi haszna a sukorói telekcseréből. A vádlott szerint minden szabályt betartottak az ügylettel kapcsolatosan, semmiféle bűncselekményt nem követett el egyikőjük sem. Az ügylet még 2008 nyarán történt, amikor két Pest megyei területet cseréltek el a sukoróira, a vád szerint nem értékarányosan. A területre kaszinót tervezett egy külföldi befektető, a beruházást az akkori kormány támogatta. 2009-ben nyomozás indult, majd a bíróság 2011-ben megsemmisítette a szerződést. Közben vádat is emeltek az ügyben, mely szerint a beruházással összefüggő telekcsere-szerződés teljesülése esetén 1,3 milliárd forint kár érte volna az államot. 


A Szolnoki Törvényszék tavaly szeptemberben jogerősen letöltendő börtönbüntetésre ítélte Tátrai Miklóst, az MNV Zrt. egykori vezetőjét és Császy Zsoltot, az állami cég értékesítési igazgatóját. 


A per másodfokon került a Szegedi Ítélőtáblára. Pénteken és a hétfői tárgyaláson az ügyész és a védők mondták el perbeszédeiket, majd a vádlottak beszélhettek az utolsó szó jogán.


– Császy előbb tudta, mint én, hogy hűtlen kezelni akarok – hangsúlyozta az álláspontját Tátrai Miklós, amely szerint sok logikai bukfencet látott a bizonyítási eljárás során is, illetve az ügyész következtetéseiben is, amelyek ráadásul – legalábbis Tátrai szerint – nem voltak összhangban az ítéletben foglaltakkal sem. A védőkhöz hasonlóan kiemelte az elsőrendű vádlott az elsőfokú eljárás szabálytalanságait.


Tátrai méltatlannak találta, hogy bár négyszáz oldalnyi anyagot készített a védelem, szinte egyetlen sort sem vett figyelembe az elsőfokú bíróság, amely ráadásul az ügyészség által kirendelt szakértőkön kívül nem hallgatott meg mást. Tátrai úgy értékelte a Szolnoki Törvényszéken zajló munkát, hogy ott önkényesen válogattak, hogy mit vonnak be a bizonyítási eljárásba, illetve mi az, amit kizárnak abból. Végül az MNV Zrt. egykori vezetőjeként több perben is megvádolt Tátrai arról is beszélt, hogy gyakorlatilag nyolc éve a bíróságokra jár. Az ügy kezdetén éppen várandós volt a felesége, a lányának pedig hétfőn éppen a nyolcadik születésnapja volt.


Október 26-án ítéletet hirdet a Szegedi Ítélőtábla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!