Szeged és környéke

2016.10.26. 13:35

Sukoró-per: letöltendő börtönből felmentés lett

A Szegedi Ítélőtábla felmentette a Sukoró-per fővádlottjait, akiket az elsőfokú bíróság letöltendő börtönre ítélt.

Szlavkovits Rita

Tátrai Miklós, az MNV Zrt. egykori vezetője és Császy Zsolt, az állami vagyonkezelő cég értékesítési igazgatója nem jelent meg az ítélethirdetésen. Az ügyész fellebbezése miatt még ez az ítélet sem jogerős, de egyelőre a helyzet az, hogy bár az ítéletben jól kivesézte az első fokon hozott határozatot, a másodfokú bíróság bírói tanácsának elnöke mégsem látta indokoltnak az új eljárást. Gyurisné Komlóssy Éva elsőként a Szegedi Ítélőtábla illetékessége mellett érvelt, ugyanis a vádlottak már azt is kétségbe vonták, hogy ügyüket törvényesen tárgyalják-e, mert szerintük a szegedi másodfokú bíróság jogsértően lett kijelölve a tárgyalásra. Ezt követően Gyurisné pontról pontra haladva elemezte az elsőfokú bíróság döntését, kiemelve a tévedéseket, elírásokat, helytelen következtetéseket és szabálysértéseket. A tanács elnöke szerint egyik sem volt olyan hiba, amelyet ne korrigált volna a másodfok, ezért nem kell új eljárást lefolytatni.


A fővádlottak felmentését pedig azzal indokolta Gyurisné Komlóssy Éva, hogy bűncselekményt nem követett el sem Tátrai Miklós, sem Császy Zsolt. Tátrait hűtlen kezelés kísérletével vádolták, Császyt ennek segédletével. A két férfi azért állt bíróság előtt, mert még 2008-ban túl magasan állapították meg annak a két teleknek az értékét, amelyeket Joav Blum később elcserélhetett egy sukorói telekre, ahol kaszinót tervezett építeni egy külföldi beruházó. A Szegedi Ítélőtábla tanácsa úgy ítélte meg, hogy Tátraiék az ország számára egy kedvező beruházás elősegítése érdekében cselekedtek, kárt végül nem is okoztak. A harmad- és negyedrendű vádlottakat első fokon is felmentették, az ötödrendű vádlottat pénzbüntetésre ítélte az elsőfokú bíróság, a másodfok ennek elzárásra váltását enyhítette, az összegen nem változtatott. Kedden az is megjelent a sajtóban, hogy a Moszkvai Kereskedőházzal kapcsolatos perben új eljárást indítanak majd. Mivel abban is Tátraiék voltak a vádlottak, elképzelhető, hogy továbbra is járhatnak a bíróságra, ahol már nyolcadik éve rendszeresen meg kell jelenniük.




Korábban írtuk:

A táblabíróság az első fokon különösen jelentős vagyoni  hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének kísérletében bűnösnek  kimondott vádlottak esetében bűncselekmény hiányában hozott  felmentő ítéletet. Császy Zsoltot a magánokirat-hamisítás vádja  alól bizonyítottság hiányában mentette fel a bíróság.  


Az ügyész az első- és a másodrendű vádlott esetében  fellebbezést jelentett be, így a döntés nem jogerős.  


Az ítélőtábla az elsőfokú ítéletet helyben hagyva jogerősen  felmentette Markó Andreát, a Pénzügyminisztérium volt  szakállamtitkárát és F. Zsolt értékbecslőt. A táblabíróság V.  Bálint ügyvédet - az első fokon kiszabott büntetést enyhítve -  kétrendbeli közokirat-hamisítás miatt pénzbüntetésre ítélte, amely  az összesen 360 ezer forint meg nem fizetése esetén  fogházbüntetésre változik.  


Az állam képviseletében eljáró MNV Zrt. 2008. július 30-án  kötött - egy Sukorón tervezett kaszinó- és turisztikai beruházáshoz  kötődő - telekcsere-szerződést egy külföldi befektetői csoport  képviselőjével, Joav Blum izraeli-magyar üzletemberrel. A Központi  Nyomozó Főügyészség emiatt 2009 áprilisában nyomozást indított.   


A Fővárosi Ítélőtábla 2011. június 13-án jogerősen semmisnek  mondta ki a szerződést, azzal, hogy vissza kell állítani az eredeti  állapotot. A vádirat szerint a beruházással összefüggő  telekcsere-szerződés teljesülése esetén 1,294 milliárd forint kár  érte volna az államot.  


A Szolnoki Törvényszék tavaly szeptemberben első fokon 4 év  börtönbüntetésre ítélte Tátrai Miklóst, Császy Zsolt pedig 3 év 6  hónap börtönt kapott. A bíróság az első- és a másodrendű vádlottat  - tettesként, illetve bűnsegédként - különösen jelentős vagyoni  hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének kísérletében mondta ki  bűnösnek. Markó Andreát, a Pénzügyminisztérium volt  szakállamtitkárát és F. Zsolt értékbecslőt felmentették. V. Bálint  ügyvédet kétrendbeli közokirat-hamisítás miatt pénzbüntetésre  ítélték, amely az összesen hatszázezer forint meg nem fizetése  esetén fogházbüntetésre változik.  


Gyurisné Komlóssy Éva tanácsvezető bíró szerdán az MNV Zrt.  korábbi vezetőit felmentő másodfokú ítélet mintegy kétórás  indoklása során kifejtette, a vádlottak a telekcserével kapcsolatos  döntés során joggal tartották szem előtt az állam érdekét, és  érezték fontosnak a beruházás megvalósulását, amely 1,3 milliárd  euró tőkebefektetéssel, munkahelyek teremtésével kecsegtetett. A  vádlottak megalapozatlan jutottak arra a következtetésre, hogy  döntésükkel az állami vagyonban nem hogy kárt okoznának, hanem azt  gyarapítják.  


Az illetékesség hiányával kapcsolatos védői és vádlotti  kifogásokkal kapcsolatban a bíró leszögezte, elsőfokú bíróság  kijelölése esetén fellebbezések ügyében a területileg illetékes  másodfokú bíróság jár el.  


Gyurisné Komlóssy Éva részletesen kitért az elsőfokú eljárás  során történt eljárásjogi szabálysértésekre, és kifejtette, azok  egyike sem indokolta az ítélet hatályon kívül helyezését, azok  orvosolhatók voltak másodfokon.  


A táblabíróság szerint ugyanakkor az elsőfokú ítélet részben  megalapozatlan, a Szolnoki Törvényszék a tényállást hiányosan,  helyenként iratellenesen állapította meg, és az ítélet indoklási  kötelezettségének sem tett mindenben eleget. A tanácsvezető bíró  kitért arra, hogy a törvényszék - figyelmetlenségből vagy leírási  hiba miatt - tanúvallomások egyes részleteit az elhangzottakkal  ellentétesen jegyzőkönyvezte. Az elsőfokú bíróság a bizonyítékok  egy részét is iratellenesen értékelte, és téves következtetéseket  vont le. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!