Szeged és környéke

2016.10.06. 08:30

Teszteltük, tudták a járókelők, mire emlékezünk ma, de Damjanichot többen Batthyánynak vélték

Az Aradi vértanúk terén faggattuk a járókelőket arról, vajon tudják-e, mire emlékezünk október 6-án. Ezzel nem akadt gond, de Damjanich János képét csak egy ember ismerte fel. Közben pedig összefutottunk Damjanich élő hasonmásával.

Salánki Zsófia

– A díszmagyarom nincs rajtam, és nem kopaszodok ennyire, de azért van némi hasonlóság – nevetett Csekő Richárd molekuláris bionika szakos hallgató tegnap az Aradi vértanúk terén, amikor megmutattuk neki Damjanich János képét. Itt faggattuk ugyanis a járókelőket arról, vajon tudják-e, kikre emlékezünk október 6-án.

Tőke Enikőnek és Lőrincz Orsolyának is az arcfelismerés okozott gondot. Fotó: Frank Yvette

Tőke Enikőnek és Lőrincz Orsolyának is az arcfelismerés okozott gondot. Fotó: Frank Yvette

Richárdot első hallásra zavarba ejtette a kérdés, mint mondta, már régen voltak a történelemórák, de amikor évfolyamtársai megsúgták, hányadika lesz, rögtön eszébe jutott. Utána már sorolni kezdte a történelmi személyek nevét, amiben segítségére volt a kémia szakos Bere Katalin is. – Lahner György, Aulich Lajos, Dessewffy Arisztid – szóltak a nevek.

Jól vizsgázott. Csak a fotóval tudtuk kicsit megzavarni László Istvánt.

Jól vizsgázott. Csak a fotóval tudtuk kicsit megzavarni László Istvánt.

Fotó: Frank Yvette

 László István hezitálás nélkül válaszolt a kérdésre, megállás nélkül sorolta a hősi halált halt vértanúk neveit. – Kiss Ernő, Aulich Lajos, Pöltenberg Ernő, és ezen a napon végezték ki Batthyány Lajost is. Arra is emlékszem, hogy volt, akit kötél általi halálra, és volt, akit golyó általira ítéltek. Az is nagyon szép dolog, hogy Szegeden több vértanúról is neveztek el utcát – mondta az orvos. Eddig szépen vizsgázott, azonban amikor előhúztuk Damjanich János fotóját, már tévedésbe esett, hiszen Batthyányra tippelt.

Fotó: Frank Yvette

A vértanúk emlékműve Szegeden. Fotó: Frank Yvette

Az őszi hűvös időben sétáló Tőke Enikőnek és Lőrincz Orsolyának mosolyra húzódott a szája kérdésünk hallatán. Bár Budapestről érkeztek, mégis tudták, miért pont azon a helyen kérdezősködünk. – A tizenhárom aradi vértanúra emlékezünk, hiszen október 6. lesz. Köztük volt például Kiss Ernő, Dessewffy Arisztid és Pöltenberg Ernő is. A miniszterelnököt, Batthyány Lajost is ekkor végezték ki – mondták a hölgyek, akiknek arca utolsó tesztkérdésünkre már kissé elfehéredett. Nézték a szakállas úriember portréját, de ők is Batthyányra voksoltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!