Szeged és környéke

2016.10.08. 08:30

Túl hamar lekapcsolják a szegedi közvilágítást?

Pocsék őszi reggelekre ébredtünk a héten, és hangulatunkat tovább rontotta, ha azért kellett sötétben munkába indulni, mert túl hamar lekapcsolták a szegedi közvilágítást. A hamar relatív, a szem becsapható, a fényt pedig automata kapcsolja le és fel, nem a rezsicsökkentés.

Kovács András

– Péntek reggel, fél hét előtt 7 perccel indultam a petőfitelepi kisboltba, amikor lekapcsolták a közvilágítást, és olyan sötét lett, hogy alig láttam – írta olvasónk, aki hirtelen haragjában készített is egy fotót a mobiltelefonjával. Megtudtuk tőle, hogy éppen induló szembe szomszédja is arról panaszkodott, hogy a borús őszi reggeleken mennyire depressziós a munkába biciklizni, ha útközben lekapcsolják a villanyt.


Olvasónk azt is jelezte, ezt követően olyan gyorsan kivilágosodott, hogy alig hitt a szemének. Ennek illusztrálására készített egy másik fotót is, pontosan 8 perccel azután, hogy túlélte a „sötétség reggel" fázist. Ezen a képen már világos van, még nem verőfény, de ilyenkor már nem szidjuk a rendszert, hogy így csökkenti a rezsit.


A bolondbiztos okostelefon automata állásban érdekes fotókat készít, de itt mindkettőnél egytized másodperc volt a záridő, f/2,4 a blendenyílás és ISO 500 az érzékenység. A szem csalhat, a gép teszi a dolgát – mi mindenesetre megkérdeztük a városházát, ki és mikor kapcsolja le, illetve fel a szegedi közvilágítást.


– Több évre szóló szerződése van a városnak a közvilágítás üzemeltetésére és karbantartására az EDF-DÉMÁSZ-szal – tudtuk meg Kósa Jánostól, a városüzemeltetési iroda osztályvezetőjétől. Elmondta, a fel- és lekapcsolás automatikus, úgynevezett alkonykapcsoló vezérli. Ez egy érzékeny szenzor, ami méri a fényerősséget, és ennek alapján be- és kikapcsolja a szegedi lámpákat.


– Az előfordulhat, hogy a péntek reggeli lekapcsoláskor olvasójuk úgy érezte, sötét van, de hasonló történik, amikor egy jól megvilágított helyről sötétebbe megyünk – árnyalta a képet az osztályvezető. Megtudtuk tőle, hogy az alkonykapcsoló jellemzően magasabb épület tetején van, és ott már elég a fény, míg egy mellékutcában ezt máshogy érzékeljük.


– Az Újszegeden felszerelt alkonykapcsoló méri a fényerősséget, és az alállomásokon keresztül vezérli a közvilágítást – tudtuk meg az EDF DÉMÁSZ-tól. A rendszer előnye, hogy sokkal jobban követi az időjárás változását, a naposabb, felhősebb időszakokat, mint a naptár által vezérelt. Ez igazodik az úgynevezett asztronómiai görbéhez is, amely alapján a napfelkelte és a napnyugta folyamatosan változó időpontját határozzák meg. Megtudtuk, a legsötétebbnél is maximum 20 perccel korábban, a legvilágosabbnál 10 perccel később az alkonykapcsoló mindenképp működésbe lép, az eltérés a felhősebb idő következménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!