Szeged és környéke

2016.10.18. 21:00

Tűzifára is kell vásárlói tájékoztató

Csongrád megye - Újfajta szállítójegyet és vásárlói tájékoztatót is kell kapniuk azoknak, akik tűzifát vásárolnak Tüzépeken és más kereskedésekben. Sok kereskedő tőlünk hallott az új szabályról először. Van, ahol a fa is hiánycikk.

Kovács Erika

– Szeptember 1-jétől év végéig tart a fokozott ellenőrzésünk. Nem a büntetés az elsődleges célunk, hanem a vevők védelme, a feketekereskedelem visszaszorítása, illetve az illegális fakitermelés megakadályozása – mondta Nagy Dániel, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) erdészeti igazgatóhelyettese.


Az új szállítójegyről 2013-ban uniós rendelet született, július 1-jétől pedig itthon a szakminisztérium is elrendelte a bevezetését. – Az ellenőrzéseket nemcsak szállítás közben, hanem a telephelyen is elvégezhetjük. Ha a kereskedő nem tudja bizonyítani a fa származását, akkor zár alá vesszük, majd lefoglaljuk az árut. Ugyancsak a vevők érdekeit szolgálja a vásárlói tájékoztató, ami nem ajánlás, kötelező átadni a vevőnek. A kereskedők ezt a Nébih honlapjáról tölthetik le – sorolta az igazgatóhelyettes. Hozzátette, manapság egy 2000 forintos kisrádióhoz is jár vevőtájékoztató. A több tízezer forint értékű tüzelő vásárlásához is szükséges egy kis mankó, hiszen nem mindenki tudja például azt, hogy mi a különbség 1 köbméter, illetve 1 erdei köbméter között.


Egy idős férfi mesélte, hogy amikor az erdészettől rendelt 1 erdei köbméter fát, sokat vittek neki, sokkal többet, mint az előző években a fakereskedők. Föl is hívta az erdészetet. A munkatársaik kimentek, ellenőrizték. Annyi volt, amennyiért fizetett. A bácsi nagyon elszomorodott, hogy a korábbi években mennyire átvágták – mondta [namelink name="Nagy Dániel"].


Csongrád megyében több Tüzép-telepet, fakereskedést is felhívtunk. Kiderült, fa sincs mindenhol.


– Sajnos idén összesen 24 kaloda fát kaptunk, azt is még az előző fűtési szezonban – mondta egy szentesi Tüzép alkalmazottja, Rostás László.


– A magyar honvédségtől és az erdészettől vesszük a fát, de most csak januárra ígérik. Vagyis egyelőre nincs szükségünk új szállítójegyre sem. Mire megérkezik a szállítmány, addigra természetesen letöltjük a vásárlói tájékoztatót is.


A makói [namelink name="Gyarmati Rolf"] is fahiányról számolt be. – Románia felől most nem jön fa. Már a következő évek kvótáját is felhasználták. Most Ukrajnából próbálunk beszerezni – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!