Szeged és környéke

2016.11.30. 22:20

Algyőn eldőlt, népszavazást kell tartani

Népszavazáson fognak dönteni az algyőiek, akarják-e, hogy a görög üzem megépüljön a kiválasztott területen. A szerdai közmeghallgatáson ismét egymásnak feszült a kétféle vélemény. Egy 18 éves fiatalember arról beszélt, szomorú, hogy ilyen megosztott lett ez a település.

Bakos András

976 érvényes aláírást hitelesített a választási bizottság Algyőn, ez azt jelenti, meg kell tartani a népszavazást a görög vegyi üzem tervezett helyéről. A képviselő-testület a lehető legkorábbi időpontra, várhatóan februárra, márciusra tűzi ki a referendum időpontját – jelentette be Molnár Áron polgármester szerdán az algyői faluházban tartott közmeghallgatáson.


Az idei évi fejlesztésekről és a község határába tervezett üzemről tartottak fórumot. Utóbbi téma kapcsán  Molnár Áron polgármester újból felidézte, hogy április óta mi történt, hogyan szavaztak a testület tagjai az építési szabályzat módosításáról, hogy a tusfürdők, samponok habzó anyagát előállító üzem a választott telken tervezhesse a jövőjét, és mely területeket ajánlotta helyette az önkormányzat. Hangsúlyozta, a szakhatóságok eddig rendben találták a vállalat terveit, és ő mást nem tehet, mint hogy hisz a szakértőknek. Azt mondta, most már az a feladata, hogy rábírja a görögöket, mégis várják meg a népszavazás eredményét. Azt nem gondolta, hogy ilyen ribillió lesz ebből az ügyből.

Közmeghallgatás Algyőn a vegyi üzem ügyében. Fotó: Karnok Csaba


Az egyik aláírásgyűjtő, Boldizsár Attila felháborítónak tartotta, hogy a polgármester ribilliónak minősíti a népszavazás intézményét, hiszen az aláírók között vannak olyanok is, akik támogatják az üzem ide települését. Gercsó Lászlóné kérésére – mondja el a véleményét olyan képviselő is, aki ellene volt az üzemnek – Pongrácz Tamás (Fidesz) kért szót, és elmondta, ők, a kormánypárti képviselők is azt szeretnék, ha ez az üzem Algyő mellett valósulna meg. Aggályaik csak a helyszínnel kapcsolatban vannak. Szerinte az a baj, hogy az emberek nem kaptak elég információt a görög üzem szándékairól, és ebben az önkormányzat és a cég is hibás, utóbbi tulajdonosaival a képviselő-testület nem tudott tárgyalni. Pedig ő is kíváncsi arra, miért nem felelt meg a görögöknek egy ingyen felajánlott állami terület.


A polgármester és a képviselő vitájához többen is hozzászóltak, köztük a 18 esztendős Oláh Dániel. Azt mondta, szomorú, hogy húsz évvel önállóvá válása után ilyen széthúzó lett ez a közösség, ezt látja az utcán, és a testületi ülések felvételeit nézve. Szerinte ez a képviselő-testület alkalmatlan arra, hogy együttműködjön, és erőssé tegye Algyőt. „Valaki most forog a sírjában" – utalt a nemrég elhunyt Piri Józsefre, az első polgármesterre.

A görögök még nem döntöttek


A görög K & P Chem Kft képviselői ezúttal nem voltak jelen. A fórum előtt megkérdeztük telefonon magyarországi képviselőjüktől, tényleg új helyszínt keresnek-e most, hogy népszavazás lesz. Azt a választ kaptuk, hogy erről egyelőre nem döntöttek a cégnél, mihelyt határoznak, bejelentik. Molnár Áron polgármester úgy tudja, a befektető keresi az új helyszínt, amely, lehet, nem is Magyarországon lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!