Szeged és környéke

2016.11.12. 13:13

Áram nélkül veszélybe kerültek

Szeged - Elszámolási vita miatt kikapcsoltatta, majd korlátozta az áramfogyasztást egy szegedi albérletben a főbérlő, akivel szemben birtokvédelmi határozatot hozott a polgármesteri hivatal. A lakásban egy asztmás csecsemő és egy súlyos mozgássérült is él - mindkettőjük ellátásához kell az áram.

Tombácz Róbert

Türelmet kértek

Megkerestük az EDF DÉMÁSZ-t is az üggyel kapcsolatban. Türelmet kértek az ügy részleteinek alapos áttanulmányozásához, valamint a velük szerződésben álló főbérlő engedélyéhez kötötték, hogy az adott ügyben nyilatkozzanak.
– Jöjjenek csak, nézzék meg, hol van az éléskamránk! – invitált rögtön a Szamos utcai panel tizedik emeletén lévő panel konyhájába [namelink name="Mezei Ildikó"], ahol két lányával, nagyobbik lánya családjával, és volt férjével élnek. Hiába az embermagasságú hűtőszekrény, az a kevés élelmiszer, ami odafér, az ablakban hűlt, és a fürdőszobában gyűlő szennyesruha-halmokat is csak úgy tudta megmutatni, hogy viharlámpát kapcsolt.

Az áramfogyasztást ugyanis korlátozza a szolgáltató. Egy kártyás villanyórát szereltek fel, amivel két és fél ezer forint értékű áramhoz jutnak. Ezt kell beosztaniuk. Bár van mosógépük, mosni nem tudnak, az túl sok áramot fogyaszt – az egyik szomszédjuk segít nekik ebben.

Az egyik kisebb szobában Ildikó volt férje, lánya nevelőapja fekszik egy elektromos emelővel működő kórházi ágyban – ami most nem működik. [namelink name="Kováts Géza"] egy vízi baleset után bénult le mellkastól lefelé. Azt mondta, szeret kimozdulni, ha jó az idő, de ahhoz elektromos kerekesszéket használ, amit jelenleg nem tud feltölteni.

A nagyszobában a hároméves Fruzsina békésen aludt, a hat hónapos Ádám viszont érdeklődve figyelt és mosolygott ránk. Ildikó legkisebb unokája asztmás, elektromos inhalátora a szomszédban van, esténként oda megy át a család, hogy kezelni tudják a kisfiút.

Az áramkorlátozást a szolgáltatóval szerződésben álló főbérlőjük kérte. Ildikó szerint először három napra, arra hivatkozva, hogy nem él senki a lakásban, pedig a lakásba be is vannak jelentve. Utána ügyvédet kerestek, és a tanácsára birtokvédelmi határozatot kértek és kaptak a várostól a főbérlővel szemben. Ez többek között azzal is jár, hogy nem kapcsolhatják ki náluk az áramot. Ezek után cseréltette le náluk a rendes villanyórákat kártyásra a főbérlő.

Áram nélkül veszélybe kerültek. Fotó: Frank Yvette (galéria)

– Negyedik hónapja nem tudjuk befizetni az áramszámlát, ugyanis nem kapunk, és a főbérlő nevén van az óra. El akarja lehetetleníteni, hogy itt éljünk még legalább egy fél évig, pedig öt évben állapodtunk meg 2012 novemberében – magyarázta.

Mi áll a szerződésben? – kérdeztük. Az csak a főbérlőnek van – mondta Ildikó.

– Hát megbízunk egymásban, nem? – mondogatta mindig, amikor saját példányt szerettek volna kérni belőle.

– Egymilliós rezsitartozással hagyták itt a lakást az előző bérlők, mi mindent kifizettünk. Abban maradtunk, hogy lelakhatjuk. Ebben a családban mindenki dolgozik. Nem kérni akarok pénzt, hanem befizetni a számlát, de azt meg nem tudom – mondta az időközben megérkező [namelink name="Rostásné Dáni Nikolett"], a hat hónapos Ádám édesanyja.

Az áramszolgáltatónál járt. Tegnap felhívták, hogy fáradjon be hozzájuk megbeszélésre. Örömhírrel tért haza: a feltöltőkód birtokában átmenetileg újra teljes kapacitással használhatják az áramot. Így este már nem kellett a szomszédba menni, hogy Ádám elektromos inhalátorát használni tudják.
 

Nekik is kell a lakás

– Mezőhegyesről járnak be a lányaim Szegedre iskolába, és én is beköltöznék Szegedre, hogy munkát találjak – mondta [namelink name="Bencze Gabriella"], a lakás tulajdonosa. Állítása szerint július elején kérte meg az albérlőit, hogy augusztus végéig költözzenek ki, szerinte ez elég idő, hogy új albérletet találjanak. Azt mondta, albérleti szerződést nem kötöttek, szóban állapodtak meg, szerinte nem volt szó ötéves időtartamról. Az igaz, hogy kifizették a korábbi albérlők tetemes adósságát, de szerinte azt már tavaly nyárig lelakták. Az első felszólítás után pedig nem voltak hajlandók semmit sem fizetni. Utána kapcsoltatta ki az áramot, hogy megszabaduljon tőlük – magyarázta. Ennek érdekében egyébként kilakoltatási pert is indított, amely még nem kezdődött el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!