Szeged és környéke

2016.11.04. 19:56

Malacok költöztek a Széchenyi térre

Ismét fesztivál van Szegeden: a Széchenyi téren három napig a mangalicáé a főszerep. Nemcsak sütve kínálják az egészséges állatot, élő kismalacokat és egy anyakocát is a térre költöztettek.

A. T. J.

Ízléses szőrmekalapok, sapkák, gyermekruhák, zoknik és bőrövek mellett kézműves termékek sokasága fogadja a Kárász utca felől érkezőket a Széchenyi téren. Szeged főterén idén ötödik lakalommal rendezik meg a mangalicafesztivált. A tér nagy részén inkább karácsonyi vásárra emlékeztet az ajándéktárgyak tömege. Még Ambrus Attila, a viszkis rabló is itt van.


A tömeg a vendéglátósok felé sűrűsödik, akik péntek délután mintha félgőzzel dolgoztak volna. Népszerű a sült hagymás vér, aminek tíz dekáját 650 forintért adják. A mangalicaburger 1490, a lepények tölteléktől függően ezer és kétezer forint között kaphatók. Van házi sör, pálinka és forralt bor is.


Tamással és Katalinnal az egyik szegedi mozgóbüfénél futottunk össze. A fiatalok thai manga levest (600 forint) és egy szendvicset (1200 forint) fogyasztottak. – A hús nagyon kellemes, de a thai jelleg hiányzik a levesből. Inkább egy erőleves, de nagyon rendben van, bőven van benne anyag – értékeltek a fiatalok.

Megnyitott a mangalicafesztivál a Széchenyi téren. Fotó: Kuklis István

A szervezők büszkék arra, hogy a fair trade mozgalom jegyében a kilátogató érdeklődők közvetlenül találkozhatnak az ország minden pontjáról érkező tenyésztőkkel, őstermelőkkel, és közvetlenül azoktól vehetik meg a terméket, akik előállították, így a kereskedelmi láncok kiiktatásával mindenki jobban jár.


Ennek ellenére a fesztiválon csak néhány mangalicából készült terméket kínáló vállalkozóval lehet találkozni. Egyikük a Letenyéről érkezett Ságvári család. – Valóban egészségesebb a mangalica húsa, de csak ha megfelelő körülmények között tartják. Ha moslékon és tápon hizlalják egy ólban, akkor semmivel sem különb a minősége a házi sertésnél – magyarázta Ságvári Roland Endre, aki édesanyjával árul a fesztiválon. Elmondták, van koleszterin a mangalica szalonnájában is, de az jó koleszterin, ami csökkenti a koleszterinszintet.


A vasárnapig tartó rendezvényen nemcsak füstölt, sült és főtt, hanem élő, eleven malacokat is meg lehet tekinteni. A fesztivál egyik legnépszerűbb része az élőállat-kiállítás: ideiglenes karámokban három fajta, szőke, vörös és fecskehasú kismalacok és egy anyakoca várja a látogatókat.


Van itt minden, mint a jó boltban. A letenyei Ságvári Roland Endre és családja 200-300 mangalicát tart.

Fotó: Kuklis István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!