Szeged és környéke

2016.11.04. 19:06

Tűkön ülve várják az uniós pénzt a megyénél

A korábbi összeg duplájával, négymillió forinttal járul hozzá a Csongrád Megyei Önkormányzat a felsőoktatásban tanulókat segítő Bursa Hungarica-ösztöndíjrendszerhez - döntötte el a megyei közgyűlés pénteken. A Területi Operatív Programra beadott pályázatok elbírálása késik, hiányzik már az összeg.

A települési önkormányzatok mellett a megye is ad támogatást a hallgatóknak.  Idén 163-an kaptak a 2 millió forintos megyei alapból, változó összegű, de havonta 1000 forintnál nagyobb támogatást. Abban, hogy ha lehet, ezt 2017-re növelni kellene, Havasi Jánosnétól (MSZP) Gémes Lászlóig (Fidesz) mindenki egyetértett. Ám az is elhangzott, hogy Szentes és Székkutas már külön alapot hozott létre, nem tartják elég jónak a Bursa Hungarica feltételeit.


Elfogadta a közgyűlés saját cégének, a Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft.-nek a beszámolóját. Mivel nem volt más választása, meghosszabbította jövő év végéig azt a határidőt, amelyig a nonprofit kft.-nek vissza kell fizetnie a megyétől kapott 30 milliós tagi kölcsön felét. Ezt a cég beindítására adták. Úgy számoltak, ahogy a Területi Operatív Programra beadott pályázatok ügye halad, a cégnek – amelyet azért hoztak létre, hogy a pályázati ügyek intézésében segítsen a megye településeinek – már idén nyárra lesz elég bevétele, hogy visszafizesse a kölcsönt. Nem így történt: a TOP-pályázatok elbírálását tűkön ülve várja már 3200 magyar önkormányzat, az a pénz tényleg hiányzik a gazdaságnak. Új határidőt azért nem érdemes mondani, hogy aztán ne kelljen megint magyarázkodni – reagált Kakas Béla elnök (Fidesz) Szabó Zoltán Ferenc (Jobbik) kérdésére. Elhangzott, a késlekedés az összes megyének kellemetlen. Akad olyan önkormányzat, amely az uniós pályázati munkák nagy mennyiségére készülve három kft.-t is alapított, „blindre".


A közelmúltban megkötötte a szerződést a megye az MSZP-vel a Belvedere-palotában lévő irodák megvásárlásáról, 21,9 millió a vételár. A közgyűlésnek ezúttal az elnök városa, Sándorfalva, a Pallavicini-kastély adott otthont. A hivatalos munka előtt elhangzott két gyönyörű népdal, és Bibó István egykori államminiszter 1956. november 4-én írt drámai felhívásának részlete. A közgyűlés így emlékezett a forradalom és szabadságharc vérbefojtására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!