Szeged és környéke

2016.12.19. 15:22

Algyői vegyi üzem építése: két hete gondolkodnak a görögök

Ha népszavazást kell tartani az algyői vegyi üzem építéséről, meg se várják az eredményt, elmennek - mondta egy hónapja a görög üzletember. Azóta eljutott hozzá a hír, ki kell írni a referendumot. Lehet, hogy döntöttek a görögök, de hogy mit, még nem közölték az önkormányzattal.

Bakos András

Két hete tudják a görög befektetők, hogy Algyőn népszavazást fognak tartani az üzemük megépítésével kapcsolatban, mert ezt a választók több mint 20 százaléka kérte. Az önkormányzat tájékoztatta a K&P Chem Kft. tulajdonosait erről a fejleményről, ők eddig nem reagáltak. A kft. novemberi algyői lakossági fórumán Vasilis Papaioannou, az Algyőre tervezett projekt vezetője azt mondta: úgy gondolja, ha összegyűlik annyi aláírás, hogy népszavazást kell tartani, ők meg sem várják annak végeredményét, más helyszínt keresnek, mert ez azt jelenti, hogy nem látják őket itt szívesen. Molnár Áron algyői polgármester azonban arról szeretné őket meggyőzni, legalább várják meg a voksolás eredményét.


Vasilis Papaioannounak mi is írtunk e-mailt a tőle kapott címre, de eddig nekünk sem válaszolt. Kapcsolattartójuk azt mondta, ha lesz új üzenet a görögöktől, jelentkeznek.


Az algyői népszavazás kezdeményezői azt szeretnék elérni, hogy a görögök által kiszemelt területen ne épüljön meg a kozmetikai alapanyagokat gyártó üzem. A helybeli Fidesz képviselőinek az az álláspontjuk, hogy ne ezen a helyen, de mégis Algyő közelében valósuljon meg a kormány által támogatott beruházás. Lázár János, a település országgyűlési képviselője a négyes választókerület tájékoztató kiadványában azt közölte, szerinte „a néhány kilométerre lévő állami területen kell a beruházást megvalósítani", ami elég messze van a fürdőtől és az iskolától. Ott az államnak fel kell ajánlania ugyanazokat a feltételeket, mint a görögök által kiszemelt, magántulajdonban lévő telken, ez lenne a korrekt megoldás.


Azt nem tudjuk, hogy ezt a területet látták-e már a görögök. A családi vegyipari vállalkozás több helyszínt is megnézett Magyarországon. Azért tetszett meg nekik a most problémássá vált hely, mert két nagyváros, Szeged és Hódmezővásárhely között félúton van, így a mostani munkaerőhiány közepette is könnyebb lehet dolgozót találni. Közel az M43-as autópálya, a 47-es út és a vasút is. Az üzem évente 1800 vagonnyi nyersanyagot hozatna vonattal. Így egy ingyen fölajánlott terület sem biztos, hogy jó nekik, ha ki kell építeni odáig az iparvágányt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!