Szeged és környéke

2016.12.04. 08:50

Elindult a roham a karácsonyi halért: filézettben már ne reménykedjen

A napokban befejeződik az őszi lehalászás a Szegedfish Kft.-nél. A karácsonyi rohamra készen állnak, de a kapacitás szűkössége miatt aki eddig nem rendelte meg a tisztított és filézett halat, annak magának kell majd megküzdenie a feladattal.

Arany T. János

Október elején kezdődött és a napokban ér véget a lehalászás a Szegedfish Kft.-nél. Naponta 10-20 tonna halat helyeztek át a telelőkbe. A szétválogatott halak a 120 telelőtó egyikébe kerülnek, amelyek 1 méter 80 centiméter mélyek. Ezekben vermelnek majd a halak.


– Télen nincs etetés, nyugalmi állapotban vannak a halak. Soha nincs olyan hideg, hogy ne tudnánk kiadni halat. A halak a tavaszi olvadás után költöznek vissza a nevelőtóba – magyarázta [namelink name="Sztanó János"] ügyvezető igazgató. Az idei év kedvező volt a növekedés szempontjából. Egyenletes volt a hőmérséklet, kevés front zavarta meg az étvágyukat, és a hosszú ősz miatt tovább lehetett etetni a halakat.

Elindult a roham a karácsonyi halért: filézettben már ne reménykedjen. Fotó: Török János - GALÉRIA


A gazdaságban megtermelt hal 30 százalékát Nyugat-Európába exportálják, ahol horgásztavakba telepítik az állatokat. Étkezési célra Lengyelországba és Romániába szállítanak. Az elmúlt tíz napban például közel 100 tonna halat fuvaroztak Lengyelországba.


– Magyarországon az egy főre jutó éves halfogyasztás 5 kilogramm – Szegeden 15. Az ünnepek alatt esszük meg az éves halfogyasztás nagy részét. A karácsonyi roham már elkezdődött – magyarázta az ügyvezető. Mivel egyre többen igénylik a tisztított, filézett halat, már szeptemberben felhívták a figyelmet, hogy mindenki időben rendelje meg a halat.

Elindult a roham a karácsonyi halért: filézettben már ne reménykedjen. Fotó: Török János - GALÉRIA


A Szegedfishnél már most nyújtott műszakban dolgoznak, le van kötve a teljes kapacitásuk, ezért tisztított, filézett hallal már senkit nem tudnak kiszolgálni. Élő halból – ponty, busa, amur, kárász, szürke harcsa – minden igényt ki tudnak elégíteni. December 23-án, pénteken 16 óráig várják a vásárlókat.

 

Mobil hal a multiknál


Szegeden két halbolt működik, mindkettő a Mars téren. A multiknál is hamarosan kezdődik a mobil halárusítás, a CBA, a Tesco és az Auchan előtt is árulnak majd élő halat. Tisztításra és filézésre a multiknál nincs lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!