Szeged és környéke

2016.12.01. 16:00

Gázkazán mellé ajánlott egy poroltó

Érvényességi idő és magyar szabvány - ez a kettő a legfontosabb, amire figyelnie kell annak, aki tűzoltó készülék vásárlására adja a fejét. Ezután már csak folyamatos ellenőrzésre van szükség - húsz évig

Lass Péter

Ebből is van kínai


Az érvényességi idő mellett van egy másik fontos szempont is, amire tűzoltó készülék vásárlásakor érdemes figyelni. – Magyar szabványú termékhez kell ragaszkodni. A magyar szabvány által bevizsgált terméknek ugyanis van szervize itthon, míg a nem magyart nem biztos, hogy meg lehet javíttatni – magyarázta Tóthné Tamási Ilona. Elárulta, természetesen árulnak ebből is kínai modellt.

– Néhány ezer forintos készülékektől kezdve a több százezres értékű automata tűzoltó eszközökig igen széles a választékunk – tudtuk meg Tóthné Tamási Ilonától, egy szegedi szaküzlet vezetőjétől, akit arról kérdeztünk, hogyan védekezhetünk a lakástüzek ellen, amelyek egyik fő szezonja a most következő adventi–karácsonyi időszak.


A szakember szerint a lakástüzek ellen a porral oltó készülék a legjobb választás, amelyek többféle kiszerelésben is kaphatók. A legolcsóbb 7 ezer, a legdrágább 11 ezer forint. – Autóba elég a kisebb is, a lakásba viszont jobban megéri, ha nagyobb kiszerelést veszünk – jegyezte meg. Hozzátette, akkor javasolja leginkább egy porral oltó készülék megvásárlását, ha a házban gázkazán van.


– Ha használtan veszünk egy tűzoltó készüléket, az érvényességi időt mindenképpen ellenőrizzük le – figyelmeztetett a legfontosabb vásárlási szabályra Tóthné Tamási Ilona. – Egy porral oltó készülék 20 évig jó. Utána viszont sem javítani, sem szétszedni nem lehet. Le kell adni mint veszélyes hulladékot – magyarázta az üzletvezető. Kiemelte, élettartamuk idején is óvatosan kell bánni a használt eszközökkel. – Érdemes évente ellenőriztetni, ötévente pedig nyomáspróbára vinni a készüléket. A szaküzletek egyébként egyben gyűjtőállomások is, ahol a készülékeket összegyűjtik, majd szakműhelyben ellenőrzik.


Ördög István tűzoltó alezredes, a Szegedi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője elmondta, az új típusú készülékek használhatóságát a rajtuk lévő mérőóra alapján is ellenőrizhetjük. – Figyeljünk arra, hogy az óra mutatója mindig a zöld mezőben legyen – hangsúlyozta.

 

4 tipp a karácsonyi lakástüzek elkerülésére


Karácsony közeledtével ugrásszerűen megnő a lakástüzek száma, ezért idén is felhívja az emberek figyelmét a katasztrófavédelem a magukra hagyott égő gyertyák, adventi koszorúk és csillagszórók veszélyeire. Tippjeik a következők:

1. Az égő olajat sose próbáljuk vízzel oltani!

2. Időben reagáljunk a kialakult tüzekre, mert azok a lakásban nagyon rövid idő alatt jelentős méretűvé nőhetnek.

3. Az adventi vasárnapokon, karácsonykor és szilveszterkor gyújtott gyertyákat, csillagszórókat egy percre se hagyjuk felügyelet nélkül!

4. A kisebb tüzeket magunk is megpróbálhatjuk eloltani, amennyiben azonban az meghaladja a képességeinket, azonnal értesítsük a tűzoltókat a 105-ös vagy a 112-es telefonszámon, majd zárjuk be a tűz által érintett helyiséget!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!