Szeged és környéke

2016.12.25. 10:00

Ha ropog a jég, vágja hasra magát!

Csongrád megye - Ha ropog a jég, azonnal feküdjünk hasra, hogy a jeget minél nagyobb felületen terheljük! A szegedi vízirendészet a befagyott vizek veszélyeire hívja fel a figyelmet.

A befagyott vízfelületeken a jég vastagságát a hőmérséklet mellett befolyásolja a meder alakja, a rendellenes vízmozgás, széljárás, beömlő termálvíz. A hőmérséklet- változás, enyhe időjárás miatt a jégtakaró veszélyessé válhat.


Jégen tartózkodni csak akkor szabad, ha az kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog. A biztonságosnak ítélt jégre is tilos rámenni éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok között.

 

Ha ropog a jég, vágja hasra magát! Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Lékvágás esetén a jégmentessé vált területet legalább 50 méter távolságból jól láthatóan meg kell jelölni!

Ha gyanús ropogást, recsegést hallunk, azonnal feküdjünk hasra, hogy a jeget minél nagyobb felületen terheljük! Ne kezdjenek felelőtlenül mások mentésébe, mert további jégfelület is beszakadhat. Ha nincs más eszköz kéznél, faágat, ruhadarabot nyújtsanak a jégbe szakadt embernek.


A jégen tartózkodás szabályainak megszegése miatt a rendőr, a közterület-felügyelő bírságolhat. A szabálysértési bírság 5000-től 50 ezer forintig terjedhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!