Szeged és környéke

2016.12.09. 17:33

Megvitatták, hány Magyarország van

2016 utolsó rendes ülését tartotta a megyei közgyűlés pénteken.

Munkatársunktól

Anyagi gondja nem volt, 254 milliós állami támogatásból működött, 227 milliós tartaléka volt idén a Csongrád Megyei Önkormányzatnak. Kötelező feladata, a területfejlesztés szervezése mellett egyetemi, főiskolai hallgatókat támogatott a Bursa Hungarica ösztöndíjpályázatban, segítette a megyei rendőr-főkapitányságot, részt vesz a Szeged–Ópusztaszer kerékpárút pályázatában – számolt be Kakas Béla, a megyei közgyűlés elnöke 2016 utolsó rendes ülésén pénteken a szegedi Gál Ferenc Főiskola Klebelsberg termében.


A közgyűlés közszolgáltatási szerződést kötött az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkkal. Ennek kapcsán hozta szóba Móra József (MSZP), hogy hiába XXI. századi színvonalú a kiállítóhely, az oda vezető bekötőút bal oldalán lévő lepusztult egykori cselédlakások a XIX. századi nyomort idézik. Ezzel a helyzettel kezdeni kellene valamit, mert most magyarázkodni kell a külföldi vendégek előtt. Itt látszik szerinte, hogy két Magyarország van. Bodor Csaba (Fidesz) emlékeztetett, az nem a megyei önkormányzat területe, és csak a helyi önkormányzattal közösen lehetne orvosolni a problémát. A megoldás pedig nem lehet az, hogy az ott lakókat áttelepítik, mert ettől a szegénység nem tűnik el. Gémes László (Fidesz) emlékeztetett, minden településen vannak szebb és kevésbé szép helyek, ez így van ott is, ahonnan a parkba érkező vendégek jönnek. Nincs kétféle Magyarország, csak egy van, amellyel így, együtt kell valamit kezdeni.


Az ülés ünnepséggel ért véget. Csongrád Megyéért Emlékéremmel tüntették ki Túrós Andrást, az Országos Polgárőr Szövetség elnökét, Kertész Pétert, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark igazgatóját, Szanka József műgyűjtőt, Lovas Ildikó írót, kritikust és Szél István vadászt. Csongrád Megye Sportjáért Emlékérmet adott át az elnök Nógrádi Tibornak, az MLSZ Csongrád megyei igazgatósági elnökének, Mihálffy Zsoltnak, a Zsombói SE elnökének és Benkő Istvánnak, a szentesi atlétikai klub alapítójának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!