Szeged és környéke

2017.05.23. 07:20

Olvasóink többsége csak 30 fok fölött hűti otthonát: 2 hetet is várni kell a klímára

Csongrád megye - Beindult a nyár és vele a klímaszezon. Már most másfél-két hetet kell várni a klímatelepítésre, de egy tisztításra is. Harminc fok fölött minimum három hét türelemre lesz szükség.

Dombai Tünde

– Minden évben bekapcsolás előtt tisztíttatom a klímánkat. Biztos, ami biztos – mondta a szegedi Kolb Zoltán. Északkeleti fekvésű a lakásuk, viszonylag lassan melegszik fel, de 28-30 foknál már hűtésre állítja a távirányítót. Fix 26 fokot tartanak az otthonukban, kánikulában az is hűvös.


Csak akkor használják a klímát, ha otthon vannak, és ha kell, éjjel is. Olvasónk azt mondta, nem kiugróan magas a villanyszámlájuk a klíma miatt. Az autójában is használ ilyen berendezést, azt a rendes évi szervizkor teteti rendbe.

- Percekkel a tisztítás után már be is kapcsolható a klíma - vette kezébe a távirányítót Kolb Zoltán. Fotó: Frank Yvette

– Percekkel a tisztítás után már be is kapcsolható a klíma – vette kezébe a távirányítót Kolb Zoltán.

Fotó: Frank Yvette

– Jelenleg, 23 fokban másfél-két hétre veszünk fel előjegyzést, akár klímatelepítést, akár karbantartást kér valaki – mondta el érdeklődésünkre Hrivnák András. A szegedi Alfa-Klíma Kft. tulajdonosa hozzátette, a nagyüzem 25–30 foknál indul be igazán, és 30 fok fölött három hétnél is többet kell rájuk várni. Azt tapasztalták már, hogy aki a nyári szezonban nem takaríttatta ki a klímáját, igyekszik áttolni a következő évre. Hogy a munkákat jobban szervezhessék, elvégzik a tisztítást január–februárban is. A karbantartás ára az új berendezés árának töredéke. Egy készülék beszereléssel együtt bruttó 190 ezertől elérhető, a tisztításé – ha évente kérik – 7 ezer forint. Ha több év kimarad, az elhanyagolt klímát a duplájáért teszik rendbe.

- Ennyire elszennyeződik egy év alatt a pollenszűrő - mutatja a különbséget Fogas Árpád autószerelő. Fotó: Frank Yvette

– Ennyire elszennyeződik egy év alatt a pollenszűrő – mutatja a különbséget Fogas Árpád autószerelő.

Fotó: Frank Yvette

Az autók klímaberendezéseinek fertőtlenítését más munkákkal együtt szokta elvégezni a szegedi F+F Autóklinika. Fogas Árpád tulajdonos megmutatta pollenszűrőcsere után a befújós módszert. Mivel a hőcserélőnél keletkezik olyan nedvesség, amiben a gombák, baktériumok megtelepszenek, oda fújják be a vegyszert. Autótípusonként változik, hogy ez mennyire bonyolult művelet. Befecskendezés után járatják a klímát, és átszellőztetik az autót. Elhanyagolt autó esetében kétszer-háromszor is ismétlik a fertőtlenítést, mire a büdös, dohos szagot eltüntetik. Az ózonos kezelés pont fordítva működik. A szakember elmagyarázta, ezzel hamarabb megszüntethető a szag, és vegyszermentes. Az autó utasterében zárt ablakoknál keringetik az ózont, ami megköti a szennyeződéseket. Az autószerelő megjegyezte, akkor is érdemes évente rendbe tetetni a gépkocsi klímáját, ha nem használjuk, mert a levegőt is ez a rendszer keringeti.

Négy jó tanács otthonunk klímájához


A szakember szerint 1. 6-8 fokkal a kinti hőmérséklet alá érdemes hűteni a lakást, hogy a nagy hőingadozást elkerüljük. 2. Mindenki másképp használja a készülékét, de az egyenletes használat energiatakarékosabb, mint a ki-be kapcsolás. 3. Ha nincs bekapcsolva a klíma, szellőztessen legalább naponta egyszer! A berendezés ugyanis oxigént nem fúj be, csak a benti levegőt hűti. 4. Ha évekig nem használjuk a klímát, akkor is érdemes használat előtt rendbe hozatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!