Szeged és környéke

2017.05.17. 13:30

Paneldzsungel a szépségipar fellegvára

Gomba módra elszaporodtak a garázsfodrászatok és más szépségipari szolgáltatást nyújtó üzletek a panelházak alján Szegeden. Vannak olyan utcák, ahol egymástól alig pár méterre vannak egymástól ezek a boltok.

K. G. G.

– Mint az örömlányok utcája Franciaországban. Így is cikiztek már minket amiatt, hogy a Szilléri sugárúton ilyen sok fodrászat van egymás mellett – mondta a hajakat itt már 27 éve szépítő Vida Ágnes.


A Szilléri sugárúti panelházak alatt a Római körút és a Csillag tér között mi tíz fodrászatot és 5 egyéb szépségszalont – manikűr, kozmetika és szolárium – számoltunk össze. – Szerintem ciki egymásra nyitni fodrászatot – mondta Ágnes, aki mellett édesanyja dolgozik egy külön üzletben.

 

Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Meg lehet élni belőle


– A Szillérin mi nyitottuk a második fodrászüzletet. Aztán jött a többi, de a fodrászok a környéken gyakran cserélődnek. Az állami fodrászvállalatnak anno 16 üzlete volt, mi az Anna-kúton dolgoztunk. Akkor még a Lipóti pékség és az órásüzlet is a fodrászoké volt – mesélte. Nem csak a Szilléri sugárúton, a panelövezetekben szinte mindenhol találni fodrászokat. – Ma már csak a kamarai tagság kötelező. Sok a kényszervállalkozó, de aki a megszerzett tudás mellett halad a korral, folyamatosan képezi magát, és a legjobb anyagokat használja, az meg tud élni ebből az üzletből – magyarázta a fodrásznő. A legtöbb garázsbolt profilja – tapasztalataink szerint – a szépségiparhoz köthető. Korábban sok videókölcsönző és használtruha-bolt működött bennük, de a műszaki fejlődés és a multik megjelenése miatt ezekből már alig maradt hírmondó a városban.

 

Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Szövetkezet már csak nyomokban


A fodrászatokkal azonban fordított a helyzet, a kis garázsüzletek sorvasztják el a jövőre 55 éves Csongrád megyei Fodrász Szövetkezetet.


– Kezdetben talán 800 tagunk is volt, mára 46-an maradtunk. Két saját üzletünk és néhány bérleményünk van még a megyében – mondta Török Ferencné vezetőségi tag. Akik kitartottak a szövetkezetnél, azok együtt öregedtek vendégeikkel – tette hozzá.  Maroknyi üzletükben a betérő asszonyok még mindig szívesen kérnek dauert, és hosszan elidőznek a búrák alatt.

Sok az új próbálkozó


A Bite Pál utcai tízemeletes panel alján egy fodrászat működik, tőle pár méterre egy kozmetika-manikűr-pedikűr-szolárium stúdió, a mellette lévő tízemeletesben szintén egy fodrászat, a néhány száz méteres körzetben pedig megannyi más szépségstúdió. – Néhány tízemeletes és a környéke nem tud eltartani egy szalont, de ez az üzlet már vagy harmincöt éve itt van. Sok az új próbálkozó, de a vendég dönti el, hogy ki tud megmaradni a piacon – mondta pedikűrözés közben Bánhegyi Rita. Vendége megjegyezte, hogy ő korábban fodrászhoz, kozmetikushoz és manikűröshöz is a belvárosba járt, de az ottani magas bérleti díjak az árakban is hamar meglátszódtak. – Egy komplett manikűr-pedikűr és körömfestés a belvárosban 10, a külvárosban 6000 forint. Ezért is van szükség ezekre a panelek alján működő szépségüzletekre – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!