Szeged és környéke

2017.06.07. 12:27

2 forintért zárolták Ferenc számláját? - válaszolt a NAV

Felháborodott olvasónk kereste meg a napokban szerkesztőségünket, mert a NAV 2 forintos munkaerőpiaci járuléktartozás miatt zárolta a bakszámláját és még 5000 forint bírságot is kiróttak rá.

Kovács András

A napokban kapott a NAV-tól egy értesítést olvasónk, Ferenc, amiben közölték vele, hogy adóelmaradás miatt inkasszózták a számláját, és 5000 forint bírság megfizetésére kötelezik. Felhívta a levélben szereplő telefonszámot, mert úgy gondolta, nincs elmaradása, és minden hónapban pontosan fizetett.


– Az ügyintéző hölgy közölte velem, hogy két forint, azaz kettő forint adótartozásom van, amit állítólag egy éve görgetek magam előtt, emiatt zárolták a számlám, és addig nem is fogják feloldani, amíg a tartozásomat plusz az ötezres bírságot nem fizetem meg – idézi fel egy szuszra a telefonbeszélgetést Ferenc.


Olvasónk szerette volna megtudni, hogy a két forint melyik adónemet érinti, de ezt – elmondása szerint – nem sikerült megtudnia, és azt a tanácsot kapta, hogy kérjen a könyvelőjétől egy adószámla-kivonatot. Miután lekérte, kiderült, hogy az egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékból hiányzik a két forint.


– Kitöltöttem a kért összegről az átutalási megbízást, és bementem a bankba, ott közölték, hogy szívesen elutalják a két forintot, de mivel zárolták a bankszámlámat, ezt nem áll módjukban megtenni – emlékszik vissza. Olvasónk azt sem nagyon érti, hogyan lehet rendezni ezt a két forintot úgy, hogy nincs is forgalomban ilyen érme, valamint ez esetben lefelé kellene kerekíteni.

 


Kérdéseinket az üggyel kapcsolatban elküldtük a NAV-nak.

 

– Az adózó maga is pontosan tudja, mekkora tartozása volt az inkasszó kibocsátásakor – írták válaszukban, hozzátéve, amennyiben Ferenc feloldja a NAV-ot az adótitok megtartása alól, nyilvánosságra hozhatják a tényeket.


Hangsúlyozzák, ezer forintot el nem érő adót nem kell megfizetni, ezt rögzíti az adózás rendjét szabályozó törvény, így kizárt, hogy ezer forintnál kisebb összeg miatt végrehajtást indítson az adóhivatal. Egymillió forint alatti tartozásnál sem indítják meg azonnal, csak ha az érintett a figyelmeztetés ellenére sem fizet, és könnyítést sem kér. – Ez esetben a NAV a törvény alapján ötezer forint végrehajtási költségátalányt számít fel – tudtuk meg.


Azóta annyi az új fejlemény, hogy a hét első munkanapján levették a zárolást Ferenc számlájáról. – Kedden bementem a bankhoz, hogy dokumentumot kérjek a bankszámla zárolásáról, és hogy azt is megmutathassam a sajtónak, de addigra már feloldották – mondta a Délmagyarországnak szerdán Ferenc. Nem is kapott ezzel kapcsolatban semmit, azt mondták neki, leghamarabb a havi elszámolásban lehet nyoma a zárolásnak. Úgy véli, a médiaérdeklődésnek köszönhető, hogy feloldották a számláját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!