Szeged és környéke

2017.06.29. 09:19

Állatkínzás miatt nyomoz a rendőrség: megfulladt Röfi, a buldog a csomagtartóban

Vélhetően megfulladt pénteken a kánikulában Röfi, a francia buldog egy autó csomagtartójában. A kutyát eltemették, majd kihantolták, mert a gazdája feljelentést tett az ügyben. A rendőrség állatkínzás miatt nyomoz az ügyben ismeretlen tettes ellen.

Szabó C. Szilárd

– Máig nem tudtam napirendre térni az ügy fölött, azóta sem tudok éjszaka rendesen aludni – mondta a még mindig a történtek hatása alatt álló Kovácsné Pataki Tímea. A szegedi nő elmesélte lapunknak, hogy kutyájuk pénteken dél és fél egy között kiszökött móravárosi házukból, amikor az autójukat mosták. – Nagy csavargó volt Röfi, máskor is előfordult, hogy elszökött, de mindig megtaláltuk – állította Kovácsné. Pénteken is keresték a környező utcákban, de nem találták, éppen ezért azonnal feltették a közösségi oldalra, hogy eltűnt a francia buldogjuk, mert féltették a nagy forróságban. – Jelentkeztek a megadott telefonszámon, hogy megtalálták Röfit, és viszik autóval a dorozsmai menhelyre. Kértük, találkozzunk az Auchan parkolójában, ahol kifizetjük a megtalálási díjat, a benzinköltséget. A fiammal csak azt kértük, húzzák le az ablakot, mert Röfi nem bírja a hőséget – mesélte tovább a történetet a szegedi nő.

Kovácsné Pataki Tímea még mindig a történtek hatása alatt áll. Mutatja, hová temették el a kutyájukat, ahonnan kihantolta a rendőrség. Fotó: Kuklis István

Elmondása szerint a fia három óra körül ért a parkolóba, ahol sokkot kapott, mert a kutya a csomagtartóban volt egy ládában, amit egy paplannal letakartak. – Amikor a fiam meglátta az elpusztult kedvencét, elkeseredésében rugdosni kezdte a saját autóját, és rávágott a megtalálók autójára, akik rendőrt hívtak. – Azon is bedühödött a fiam, hogy azt mondták neki, örüljön, hogy visszahozták a kutyáját, és fizesse ki a benzinpénzt. A rendőrök azt javasolták, hogy állatkínzás miatt tegyünk feljelentést az ügyben, és vigyük el állatorvoshoz a kutyatetemet. Megtettük a feljelentést, és elvittük Röfit az állatorvoshoz, aki megállapította, cianózis jelei mutathatók ki, ami hőguta következménye. A kutyának habos volt a szája és lila a nyelve, megfulladt a csomagtartóban – mesélte tovább feldúltan a történetet Kovácsné Pataki Tímea, aki szerint a megtalálók megfőzték a buldogot a csomagtartóban. Szerinte ez már nem is állatkínzás, hanem kivégzés volt.

– Délután eltemettük Röfit a kertünkben, de este kijött hozzánk a rendőrség egy igazságügyi szakértővel, és ki kellett hantolni a kutyát, mert a tetemet elküldik boncolásra a Debreceni Állategészségügyi Intézetbe – mondta a szegedi nő.


A Szegedi Rendőrkapitányságon állatkínzás vétsége miatt indult eljárás ismeretlen tettes ellen, ami jelenleg is folyamatban van – tájékoztatta lapunkat az üggyel kapcsolatban a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya.

 

Fokozottan veszélyes rájuk a forróság

A kutyák csak a nyelvükön át és a lábujjaikon keresztül tudnak párologtatni, éppen ezért nagyon kell figyelni rájuk az extrém hőségben, mert hajlamosak a hőgutára. A szakember szerint a buldogokra fokozottan veszélyes a forróság. Általános jó tanácsként mondta a szakember, hogy a kutyát kora reggel és késő este sétáltassák a gazdák kánikulai napokon. Fontos a friss ivóvíz, valamint az, hogy az állat számára mindig legyen hűvös hely, ahová el tud bújni a nap elől. A kutyát ne hagyják egyedül az autóban, még nyitott ablaknál sem, hiszen a tűző napon a belső hőmérséklet számára halálos magasságba szökhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!