Szeged és környéke

2017.06.09. 22:48

Bárándy Péter vállalta a terrorcselekménnyel vádolt Ahmed H. védelmét

A volt igazságügy-miniszter, Bárándy Péter vállalta a terrorcselekménnyel vádolt, első fokon tíz évre ítélt szír férfi védelmét, akinek másodfokú eljárását a Szegedi Ítélőtábla folytatja le, és ahol vélhetően jogerős ítélet is lesz a jövő héten.

A 2015-ös röszkei zendülésben a vád szerint vezető szerepet betöltő férfit korábban többen is védték, az egyik, a vádlott családja által megbízott fővárosi ügyvédi iroda még télen kiszállt az ügyből. Ekkor Sebők Tamás szegedi ügyvédet rendelte ki hivatalból a bíróság, mivel nem volt a vádlottnak megbízott ügyvédje. A szegedi ügyvéd azt is elérte, hogy az ügyet nem teljesen ismerőként több időt kapjon védence megismerésére, de tanúk meghallgatására tett javaslatait visszautasította a bíróság.

 

Ahmed H.-t a 2015-ös röszkei zavargás miatt ítélték 10 év fegyházra - mostantól a volt igazságügy-miniszter védi.

Ahmed H.-t a 2015-ös röszkei zavargás miatt ítélték 10 év fegyházra első fokon - mostantól a volt igazságügy-miniszter védi. Fotó: Karnok Csaba

Végül első fokon tíz év fegyházra ítélték Ahmed. H.-t, az ítélet után több emberjogi szervezet felháborodásának adott hangot. Az utóbbi hetekben kisebb szópárbaj alakult ki az Európai Bizottság és a magyar kormány között, mivel az előbbi elmarasztalóan szólt a magyar bíróság Ahmedet elítélő munkájáról, a kormány azonban visszautasította azt, hogy beleszóljon az Unió a magyar ítélkezésbe.

 

Ahmed H.-t azzal vádolja a magyar bíróság, hogy a két évvel ezelőtt a röszke–horgosi határátkelőn, a rendőrök és a menekültek csoportjai között kialakult konfliktusban irányító szerepe volt. A menekültek kővel dobálták a rendőröket, a rendőrök gázspray-vel és vízágyúkkal próbálták visszatartani a tömeget. A zendülés után a helyszínen kiemeltek a tömegből tíz személyt, akiket a zendülésben való aktív részvétellel vádoltak, az ő ügyüket már lezárták. Ahmed H.-t Győrben fogták el a hatóságok. A másodfokú tárgyalás június 15-én, a Szegedi Ítélőtáblán kezdődik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!