Szeged és környéke

2017.06.19. 12:00

Gulyásék csevapja mindent vitt

A Gulyás családot az eső sem gátolta meg szombaton a grillezésben, mert Gyuri gyorsan épített egy tetőt a tűzrakó hely fölé. Isteni csevapot és filézett csirkecombot sütöttek, Marianna ribizlis tortája pedig maga volt a tökély.

Szabó C. Szilárd

– Gyuri, te tábortüzet csináltál! – teremtette le vejét Gulyás Jánosné Olga, amikor meglátta a lángoló tüzet. Süli György kezében egy doboz sörrel huncut mosollyal nyugtatgatta anyósát a tűzrakó hely mellől, ami fölé állványokból és pallókból eszkábált tetőt a hirtelen jött eső miatt.


Mert azt Gyuri is tudja, csak egyenletes, átizzott parázson lehet sütni a grillételek királyát, a csevapcsicsát. Így is lett. Miután leégtek a faszénre pakolt deszkadarabok, Gyuri a parázs fölött kezdte el grillen sütni a csevapot, amit előző este készített elő a párja.


A hagyományos csevap három húsból, birkából, marhából és sertésből készül, de mi most csak marhát és sertést tettünk bele, és szigorúan csak sóval és borssal fűszereztük – osztotta meg velünk a receptúrát Gulyás Marianna.


A Gulyás család szombaton grillezéssel és tárcsázással ünnepelt név- és születésnapokat a szegedi Vasutas soron. – Mi minden hétvégén bográcsoztunk és sütögettünk, míg Battonyán éltünk – mondta a családfő, Gulyás János, aki gyakorlott módon forgatta a filézett csirkecombokat a tárcsán, amit előtte bepácoltak, befűszereztek.


– Az titok, hogy mit használtunk a pácnál. – mondta nevetve a fiatalabb Gulyás János, aki sportsérülése miatt most nem tudott segíteni a sütögetésben, de annyit elárult: a rozmaringot sose felejtsük ki.

 

Galéria kép


A csevap és a csirkecomb mellett répát és tököt is sütöttek Gulyásék. Marianna pedig a kertjükben termett ribizlivel és málnával gazdagon megrakott tortával lepte meg Gyurit a születésnapján. A Gulyás családnál minden isteni volt, a sültek, a sütemények és a hangulat is.


– Sertéshúsból a tarja a legjobb tárcsára, mert nem szárad ki, szaftos, ízes, jól be lehet pácolni olajban mustárral a sütés előtt egy-két nappal. Nagyon finom még a tárcsán sült főtt császárszalonna is – mondta Szeged egyik legjobb hentese, aki nem kívánta felfedni kilétét. Csirkéből a comb- és mellfilét ajánlotta, mert az gyorsan elkészíthető. Nagyon mennek a grillkolbászok, a bajor, a magyaros és a fokhagymás-borsos, de saslikot is sokan sütnek, igaz, azzal több a macera.


– Más kategória a marha. A szegyet egy hétig pácolják és egészben sütik meg grillkemencében – mondta a szakember.

Öt tipp grillezőknek


Az európai Bocuse d’Or-győztes Széll Tamás tippjei: 1. Grillezz! Ne száríts, ne égess, ne kormolj, ne lángolj! 2. A rostélyt mindig a parázzsal együtt hevítjük fel. 3. Kevesebb több a fűszerezésnél is. A grill nem egyenlő a „sok ízzel", érezzük a húsok, zöldségek karakterét is, ne nyomják el a fűszerek az alapanyagok ízét! 4. A citromhéj-kakukkfű-fokhagyma trió sokszor csodákra képes a halaknál és a csirkénél. 5. Ha már pengék vagyunk, gondolkodjunk indirekt grillezésben, nagyobb, egész húsokban! (Forrás: Index)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!