Szeged és környéke

2017.06.20. 07:10

Motelben működik tovább az alapítványi műveseállomás

Szeged - Elköltözött a klinika területén alapítványa pénzéből építtetett ingatlanból, és egy motelben működteti tovább műveseállomását Túri Sándor. A professzor elmondta, az OEP-finanszírozásból ki lehet szorítani a kezelések és a bérleti díj költségét.

Timár Kriszta

– Nézzenek csak szét. Nagyon kellemes itt. Mint egy wellnessközpontban – viccelődött velünk Müller Károly. A férfi éppen vesedialízis-kezelésen vett részt, negyedik órája feküdt a kezelőágyon a szegedi alapítványi műveseállomáson. Túri Sándor, a szegedi gyermekklinika egykori igazgatója egy éve hozta létre az intézményt a rendező pályaudvar mellett, ahol az egyetemi klinikáktól függetlenül, mégis OEP-finanszírozásban tudják végezni a vesebetegek ellátását.


– A gyermekklinika udvarán annak idején az alapítvány pénzéből építtettem fel a műveseállomást, de egy idő után feltételekhez kötötték, hogy ott tovább dolgozhassak. Nem éreztem már ott biztonságban az osztályt, ezért kerestem neki új helyet – magyarázta a professzor a kialakult helyzetet, melyről annak idején mi is beszámoltunk (2015. április 30.: Saját épületéből kell elmennie a Gyermek Művese Alapítványnak). Egy motel földszintjén rendezkedtek be, a bútorokat és a műszereket pedig elhozták a klinikáról, mivel azok is alapítványi tulajdonban voltak.

Az alapítványi műveseállomás is OEP-finanszírozással működik, a betegek itt sem fizetnek.  Fotó: Kuklis István

Az alapítványi műveseállomás is OEP-finanszírozással működik, a betegek itt sem fizetnek.

Fotó: Kuklis István

– A rektortól kaptunk pénzt azért, hogy elhagytuk a gyermekklinika melletti épületet, és volt az alapítványnak megtakarítása is. Ezekből finanszíroztuk a költözést és azt, hogy az elektromos hálózatot megfelelően átalakítsuk. A napi működést és a bérleti díjat pedig ugyanabból az OEP-pénzből fizetjük, amit a klinikák is kapnak a betegek után – mesélte Túri Sándor. Mint mondta, ebből is lehet tartozások nélkül működtetni az egészségügyet – igaz, spórolnia kell.


– A klinikán például több nővérrel dolgoztam, most három maradt. De velük is el lehet látni a betegeket, és inkább béreken spórolok, mint az ellátáson. Orvosként pedig egyedül vagyok, részidőben segít be egy kollégám, hogy ne hajnaltól késő délutánig kelljen dolgoznom. Jelenleg 23 betegünk van, akik kétnaponta jönnek hozzánk. Őket ezzel a személyzettel is el lehet látni. Sőt, még arra is marad pénz, hogy mindenkinek meleg ételt adjunk térítésmentesen. Ilyet egyetlen műveseállomáson sem tesznek meg, pedig ha nem kapnak a betegek kalóriát, az rontja a kezelés hatékonyságát.


Túri Sándor elmondta, intézménye jól kiegészíti a klinikai felnőtt műveseellátást, egyedül akut veseelégteleneket nem tudnak vállalni, mert nincs intenzív osztályuk. Mivel pedig dolgozóik mindannyian a gyermekklinikáról érkeztek, a fiatalok ellátásában is van tapasztalatuk – igaz, gyermek betegük egyelőre nincsen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!