Szeged és környéke

2017.06.08. 13:02

Pluszpénzt ígértek a lombikprogramnak

Csongrád megye - A lombikkezeléseknél nagyobb finanszírozást adnának az embriók beültetésére, növelnék a gyógyszertámogatást - erről beszélt az egészségügyi államtitkár. Konkrétumok azóta sem hangzottak el, pedig ez nagyot lendítene a születésszámon.

Timár Kriszta

 

Ma 10 ezerrel több gyerek élne


Kaáli Géza számításai szerint az elmúlt években családtámogatásokra fordított nagyjából kétszázmilliárd forintból évente alig kétezerrel több gyerek született. Ennek az összegnek a századából, kétmilliárd forintból is nagyjából ugyanennyivel több foganhatna meg, ha megdupláznák a jelenlegi 6000 támogatott kezelést. Ezt egyébként egy Orbán Viktornak szóló nyílt levélben májusban meg is írta. Ebben arra is felhívta a figyelmet, hogy az OEP készített egy jelentést, amely egyértelműen kimutatta, hogy a meddő párok optimális támogatása milyen komoly mértékben emelné a szülések számát. Ha a javasolt intézkedéseket akkor bevezették volna, ma hazánkban 10 ezerrel több gyermek élne.

– Ha megint újra kellene kezdeni, akkor is megtenném. Iszonyatos boldogság a kezemben tartani a kislányomat. És ezt csak az tudhatja igazából, aki átment ugyanazon, amin mi – fogalmazott a szentesi Vincze Erzsébet.


Az édesanya nyolc hónapja adott életet Natáliának, aki a hetedik lombikkezelés eredményeként születhetett meg. – Orvosilag nem találták meg az okát, miért nem fogant meg magától – mesélt évekig tartó küzdelmeikről az asszony, aki számára azonban egy percig sem volt kérdés, hogy addig megy, amíg a kezében tarthatja kisbabáját. – Akkor is képes voltam felállni, amikor a hatodik kezelésnél teherbe estem, de a 12 hetes ultrahangon kiderült, hogy nem él a baba.

Milliókba került, hogy család legyenek

Erzsébet elmesélte, mire Nati megszületett, közel 3 millió forintot költöttek a kezelésekre és gyógyszerekre. – Sajnos nem elég az a támogatás, amit az állam ehhez ad. De ha az embernek van egy célja, nem adja fel a kudarcok ellenére sem, és nem áll le egy-két kezelés után, csak mert nincs rá pénze.


Jelenleg öt beültetést finanszíroz a társadalombiztosító, a tapasztalatok szerint ez azonban sokszor kevés, hiszen a lombikprogramban egyébként is azok a nők vesznek részt, akik nehezen tudnak teherbe esni koruk vagy valamilyen egészségügyi probléma miatt. Ráadásul ez az ingyenes beültetés is nagyon drága: a vizsgálatok és orvosi konzultációk mellett ugyanis a gyógyszerek árának 30 százalékát is a páciensnek kell fizetnie.

Natália lombikkezelés eredményeként született. Édesanyja, Vincze Erzsébet évekig küzdött azért, hogy gyermeke legyen. Fotó: Kuklis István

Natália lombikkezelés eredményeként született. Édesanyja, Vincze Erzsébet évekig küzdött azért, hogy gyermeke legyen. Fotó: Kuklis István

Ígéret már van

– hat éve is volt Ezen változtatna most a kormány: egy budapesti rendezvény után Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár azt mondta, nagyobb finanszírozást adnának az embriók beültetésére, növelnék a gyógyszertámogatást, és immáron nemcsak magánklinika, hanem állami kórház is lehetőséget kapna a lombikeljárásra. A komplex előterjesztés célja, hogy azokat a kapacitásokat, amelyeket az OEP finanszíroz, megduplázzák egy év alatt. Állami költségen jelenleg évente mindössze hatezer lombikkezelés elvégzésére van keret az ország tíz intézményében összesen, miközben nagyjából még egyszer ennyire lenne kereslet.


– Hat éve ígérik ezt a pénzt, de most sem hangzott el semmi konkrétum. Így sokat nem is lehet nyilatkozni az ügyről – reagált megkeresésünkre Kaáli Géza. Az általa országszerte létrehozott meddőségi centrumokban évente nagyjából 3700 államilag támogatott kezelést végeznek. – Ha eltörölnék a teljesítmény-volumenkorlátot, a gyerekszám is megduplázódna, ha nem is rögtön, de két-három éven belül biztosan – mondta Kaáli professzor, aki azt a sajtóértesülést, miszerint az államilag finanszírozott kezeléseket a Budai Meddőségi Centrumba, a Semmelweis Egyetem Női Klinikájára és a pécsi klinikára terelnék, nem tudta kommentálni. Azt azonban megjegyezte: a pluszpénz kevés, hiszen ehhez kapacitást is kell növelni, ami évekbe kerül egy-egy intézmény esetében.

Vizsgálat a Kaáli Intézetben. Nem látnak a jövőbe. Fotó: Kuklis István

Vizsgálat a Kaáli Intézetben. Nem látnak a jövőbe. Fotó: Kuklis István

 

Egyéves a várólista

Az érintettek egyébként örülnének a pozitív változásnak. – Jó dolog, ha több lehetőségünk lesz, ha nem sikerülnek rögtön a beavatkozások – mondta Réka, aki hatodik beültetésére várt tegnap a szegedi Kaáli Intézetben. Kettőt ebből saját zsebből finanszírozott, egyiket azért, mert hosszú volt a tb-támogatott beavatkozás várólistája.


– Nem akartam elvesztegetni az időt. Mire idekerültem, előtte két év azzal telt, hogy a klinikán öt inszeminációt kellett elvégezni, csak így kaptam beutalót. Most pedig már 39 éves vagyok, minden hónappal csökken az esélyem, hogy meg tudok termékenyülni – magyarázta a nő, aki számításai szerint eddig egymillió forintot költött arra, hogy édesanya lehessen.


A 38 éves Zsuzsának is tegnap ültették be megtermékenyített petesejtjeit – neki ez a második ilyen beavatkozása. Az elsőt mégis önköltségen végeztette, mert tavaly ilyenkor mostanra kapott volna időpontot, vagyis egyéves volt az OEP-finanszírozott várólista. Jelenleg is előfordulhat, hogy valaki ennyit vár, az elfoglaltabb orvosokhoz ugyanis a szegedi intézetben most is ekkora a sor. Legalább fél évet viszont mindenkinek várnia kell, ha nem szeretne saját költségen végeztetni ilyen drága beavatkozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!