Szeged és környéke

2017.06.17. 10:40

Pörög a zöldségbiznisz a déli határon

Szabadka, Szeged - Egyre többen járnak át Szegedről Szabadkára és környékére zöldséget, gyümölcsöt vásárolni. Déli szomszédunknál jóval olcsóbbak ezek az élelmiszerek. A rutinosak a piacig sem mennek el, háztól viszik zsákban a krumplit és az almát.

Arany T. János

Alkalmi és személyes


Az Európai Unión kívülről Magyarországra érkezőkre vonatkozó szabályok szerint 300 euró értékhatárig hozható be áru vám- és adómentesen. Ennek feltétele, hogy a behozatal alkalmi jellegű legyen (észszerű időn belül, nem egy sorozat részeként), kizárólag az utas vagy annak családtagjai személyes használatára, vagy ajándék céljára szánt árucikkekből áll, és amelyek jellege és mennyisége nem lehet olyan, ami kereskedelmi célú behozatalra utal.

– Hát persze hogy olcsóbb! Azért jár át oda mindenki zöldségért, gyümölcsért. Ha tényleg elkészülne valamikor a tramtrain Szabadkáig, mindenki csak oda járna piacolni – mondta a szegedi palacsinták királynője, a sándorfalvi Vasné Hegyi Mária.


Mária már több mint 25 éve süti a finomságot a Mars téri piacon, és rendszeresen déli szomszédunknál vásárol. – El se megyek a piacig. Horgoson vannak ismerőseim, onnan hozom a krumplit kilónként 60, az almát kilónként 100 forintért. Ott mindenki ezzel foglalkozik – magyarázta.


Felkerekedtünk, hogy összehasonlítsuk a szegedi Mars téri és a szabadkai Tejpiacnak nevezett elárusítóhelyet.

Pörög a zöldségbiznisz a déli határon. Fotó: Török János (galéria)

– A kinti nagy piaccal összekapcsolva jönnek. Észrevettük, hogy ezen a piacon is egyre több a Magyarországról érkezett vevő. A krumplit például nagyon sokan hordják – mondta Darazsac Klára, aki gyerekkora óta piacozik, mint fogalmazott, ebbe született bele. Mi Szegedről érkezett vásárlóval péntek délelőtt nem találkoztunk.


Klára úgy látja, a szabadkai jobb módú szerbek járnak át a szegedi Árkádba vagy a mórahalmi fürdőbe, a szerényebb anyagi körülmények között élő magyarok pedig a szabadkai piacokon vásárolnak olcsóbb ruhát, tanszereket, vagy zöldséget és gyümölcsöt.


János és Magdolna is gyakran átugrik a határ szerb oldalára vásárolni. – A legjobban ismerősöktől éri meg vásárolni, úgy sokkal olcsóbban jön ki. Mi is házhoz megyünk. Két láda almáért és 40 kiló krumpliért nem szóltak a határon – mondta a családfő.

Előfordult már az is, hogy az egyik finánc sokallta a hátsó tengelyre nehezedő több mint százkilós krumpliszállítmányt, mire azzal szerelték le az utasok, hogy lagzira készülnek, és nagy a család.


A szabadkai Tejpiacon péntek délelőtt kisebb volt a pörgés, mint a szegedi Mars téren szokott lenni. Legjobban a paradicsomot és a cseresznyét vitték. Epret hiába kerestünk, már nem találtunk. Az egyik árus elmondta, a szezon közepén, két héttel ezelőtt egy Magyarországról érkezett vevő 11 láda epret vitt el, amit 130 dináros, azaz 325 forintos kilónkénti árra alkudott le. Szegeden akkor közel a dupláját kérték el az illatos gyümölcsért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!