Szeged és környéke

2017.07.28. 07:30

Lepusztulóban a szegedi csillagvizsgáló, csak távcsövekből állnak jól

Gyűjtést indít a szegedi csillagvizsgáló a szombati jubileumi estjén, a negyedszázados épület ugyanis egyre rosszabb állapotban van, és a belső terek is felújításra szorulnak.

T. R.

– Bemutatótávcsövekből van bőven, lelkesedésből sincs hiány oktatókban és hallgatókban, de nagyjából ebben ki is merül, amiből jól állunk – mondta Barna Barnabás, a SZTE Csillagvizsgáló munkatársa. A fiatal szakember fogadott bennünket tegnap az idén 25 éves Kertész utcai csillagvizsgálóban, ami szombaton jubileumi estet tart. Sok látogatót várnak.


Kevés okuk van azonban az ünneplésre: az épület évek óta rossz állapotban van, és a belső terek is alapos felújításra szorulnának. Ezért szombat este gyűjtést indítanak. Ha nem sikerül a felújításra elég pénzt összeszedni, a rendszeres ismeretterjesztő programok megtartása hamarosan veszélybe kerülhet.


Annak idején megírtuk, hogy 2009-ben megsüllyedt az épület, mert kiszáradt az alatta lévő agyagréteg. Óriási repedések keletkeztek rajta, végül annyira veszélyesnek ítélte a statikus, hogy 2011-ben be kellett zárni. Az egyetem ezután vette át az épületet, és cementiszap-befecskendezéssel sikerült megerősíteni az alapot.


Az épülettel azonban ismét gondok vannak. Úgy tűnik, nemcsak a vakolat, de kisebb helyiségekben helyenként a fal is reped. Az előadóterem néz ki a legjobban: itt elég volt egy holdkrátereket bemutató képet akasztani a jókora csupasz falfelületre, amelyről a beázás miatt mállott le a vakolat. A kupolában igencsak nyikorog a talpunk alatt a deszkapadló is. – Ez is meg fogja adni magát előbb-utóbb. Jó lenne kicserélni – mondta a fiatal szakember, aki hozzátette, a vizesblokk is megérett már a cserére.


 Bármennyi is jön össze szombat este, annak mindenképpen hasznát veszik. Kisebb összegből az elaggott bútorzatot cserélnék le, többől a vakolást és a vizesblokk felújítását oldanák meg – tudtuk meg.

 

Aszteroidák, Szaturnusz és csillagkvíz


Szombaton 19 és 23 óra között várják a látogatókat a Kertész utcában. Színes ismeretterjesztő előadásokat hallhat a közönség az űrutazásról, az exobolygókról, az aszteroidákról, a teraszon és az udvaron pedig távcsövekkel vehetők szemügyre az égitestestek csillagászok szakértő segítségével. Ha derült idő lesz, láthatók lesznek a Szaturnusz, a Jupiter, a Hold felszíne és mélyűri objektumok is. A csillagkvíz kitöltői között pedig csillagászati nyereményeket sorsolnak ki. Részletek a csillagvizsgáló Facebook-oldalán olvashatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!