Szeged és környéke

2017.07.10. 13:00

Okoscserepet, okoskarperecet fejlesztenek az SZTE-n

Az élő szervezetekről adatokat gyűjtő, intelligens szenzorokra épülő rendszereken dolgoznak a Szegedi Tudományegyetem kutatói.

T.K.

A több mint 810 millió forint európai uniós támogatású projektben olyan olcsó, de okos eszközöket fejlesztenek, amelyek például alkalmasak lesznek cserepes növények környezeti körülményeinek, valamint növekedésének és fiziológiai állapotának nyomon követésére.


Az üvegházi körülményekre kidolgozott „okoscserepekkel" nyert tapasztalatok hasznosíthatók lesznek szántóföldi növények megfigyelésére alkalmas érzékelőhálózatok kifejlesztésére is.


Egy másik intelligens eszköz egy okoskarperec lesz, amely gyorsulásmérővel precíz, nagy mennyiségű mérési adatot szolgáltat, ugyanis erre a boltban kapható sportkarperecek alkalmatlanok. A mérések új kutatási lehetőségeket nyitnak meg a pszichiátriában.


Egy olyan miniatürizált automata sejttenyésztő, sejtmérő és adatelemző rendszert is kidolgoznak, amely a hatékonyság növelésével eredményesebb kutatómunkát tesz lehetővé többek között a sejtbiológiai és gyógyszeripari kutatások területén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!