Szeged és környéke

2017.08.02. 21:18

A roma holokausztra emlékeztek - félmillió áldozat Európában

Szegeden emléktáblát avattak, Vásárhelyen a katolikus temetőben, a roma emlékoszlopnál tartottak megemlékezést.

Az 1944. augusztus 2-án Birkenauban kivégzett cigányokra emlékeztek a romák szerdán Szegeden, a Rákóczi utcai Roma Tanodában, amelynek udvarán emléktáblát helyeztek el. – Mi, cigányok élni szeretnénk, a többség el is fogad bennünket. De van egy réteg, aki kirekeszt, a 30-as, 40-es évek hangulatát hozzák vissza. – Nagy Mihály, a Szegedi Cigány Önkormányzat elnöke szerint erősödnek azok a hangok, amelyek a negyvenes évek rettegését idézik számukra. – Reméljük, hogy soha nem tér vissza ez a korszak – tette hozzá a romavezető.

Roma holokauszt-emléktáblát avattak - GALÉRIA. Fotó: Török János


Az emléktáblát megkoszorúzták, majd a kivégzettek emlékére mécseseket gyújtottak, köztük a dorozsmai képviselő, Mihálffy Béla is. Az európai kétmilliós cigányság 10-30 százalékát gyilkolták meg 1944-ben, ebből 23 ezret Auschwitzban, illetve Birkenauban. A Cigány Világszövetség 1972-es párizsi kongresszusának határozata döntött arról, hogy augusztus 2-a a roma holokauszt emléknapja lesz.

Vásárhelyen a roma emlékoszlopnál tartottak megemlékezést. Fotó: Imre Péter

Fotó: Imre Péter

A náci népirtás cigány származású áldozataira emlékeztek szerdán Vásárhelyen, a katolikus temetőben is, a roma holokauszt emlékoszlopánál. Mátray Attila, a helyi nemzetiségi önkormányzat elnöke elmondta: – Azokban az időkben bárki áldozattá válhatott. És a deportálást idegen hatalom elvárására Magyarországon magyar emberek hajtották végre magyarok, zsidó és cigány származásúak ellen. Ennek a szégyennek soha nem lett volna szabad megtörténnie. Európában félmillióra teszik a roma áldozatok számát, míg a magyarországi üldözöttek 10 ezren, az elhunytak nagyjából ezren voltak.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!