Szeged és környéke

2017.08.07. 17:11

Korábban kezdődött idén a parlagfűszezon, erről is a kánikula tehet

Kezdhetik mosni az orrukat az allergiások.

Timár Kriszta

Ágnes elmesélte, a legutolsó években már kibírhatatlan volt az allergiája. - Mindig napra pontosan augusztus elsején kezdődtek a tüneteim. Úgy bedagadt a szemem, hogy nem bírtam kinyitni. Szemüvegben jártam éjjel-nappal, és minden ételtől, ami keresztallergiát okoz, órákig fájt a gyomrom.  Viszketett a szájpadlásomtól a fejbőrömig mindenem. Ráadásul ez az időszak annyira megviselte és legyengítette a szervezetemet, hogy késő ősszel mindig mellhártya- vagy tüdőgyulladást szedtem össze. Három éve nem bírtam tovább, és bejelentkeztem allergológiai szakrendelésre.

Az immunterápia segített

A nőnek elsőként azt javasolták, hogy mindennap mossa ki az orrát. – Ez ma már ugyanolyan természetes számomra, mint a fogmosás, és sokat segít. Az igazi megoldást viszont az immunterápia jelenti, amit két éve, tavasszal kezdtem el.


Már az első parlagfűszezonban éreztem, hogy jobban vagyok, mint korábban, mostanra pedig eljutottunk oda, hogy nem lesznek tüneteim az első pollenszemek megjelenésével, csak a csúcsszezonban. És akkor is jóval enyhébbek, mint korábban – mesélte K. Szabó Ágnes.

Idén korábban kezdődött

Bár még csak alacsony szinten, de már megjelent a parlagfű pollenje a levegőben Csongrád megyében is, vagyis elkezdődött a legerősebb allergiaszezon.


– Korábban indult idén a szokásosnál, valószínűleg a nagy meleg miatt – mondta el Mohácsy Katalin, az Aranyklinika allergológusa, aki már most találkozik a rendeléseken szemviszketésre, orrfolyásra, orrdugulásra panaszkodó betegekkel.


– Az allergia sokszor nem is ilyen egyértelmű tünetekkel jelentkezik. Akár a migrén, fülzúgás, alvászavar vagy a gyomor-bélrendszeri tünetek is jelezhetik ezt a problémát, amit érdemes komolyan venni, hiszen az allergia akár asztmává is alakulhat, amely már súlyos betegség.

Tudjuk meg pontosan, mire vagyunk allergiásak

A szakember szerint a legfontosabb mindig egy allergiavizsgálat, amely kideríti, pontosan mire allergiás az illető, hiszen például a penészgombák és a fekete üröm is ebben az időszakban okoz panaszokat.


– Az allergia nem gyógyítható, csak a tünetek enyhíthetők – jelentette ki Mohácsy Katalin, bár megjegyezte: az Ágnes által is már elkezdett immunterápia 3 év alatt tünetmentessé teheti a betegeket. Ezt azonban csak allergiaszezonon kívül lehet megkezdeni, így aki most kezd prüszkölni, csupán óvintézkedéseket tehet, hogy csökkentse panaszait.

A keresztallergiára is figyeljünk

– Az allergiások lehetőleg keveset legyenek a szabadban, gyakran mossanak hajat, cseréljék sűrűn az ágyneműt, és már az első tünetek megjelenésekor kezdjék el szedni allergia elleni gyógyszerüket. A keresztallergiát okozó zöldségeket és gyümölcsöket – ilyen lehet például a dinnye, cukkini, paprika, paradicsom, banán, de a kamilla is – most lehetőség szerint kerüljék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!