Szeged és környéke

2017.09.14. 14:59

Ez a 38 éves fogvatartott szökött meg Nagyfáról, a rendőrség mindenkit ellenőriz a 47-esen-fotók

Mezőgazdasági munka közben szökött meg a Nagyfán raboskodó Liptai József csütörtök délelőtt a börtön melletti parkból.

K. G. G.

Megszökött egy elítélt Nagyfáról csütörtökön délelőtt – tájékoztatott a BvOP Kommunikációs Osztálya. Liptai József a börtön melletti parkban dolgozott, ahonnan engedély nélkül távozott. A 38 éves fogvatartott csalás miatt tölti a büntetését a Szegedi Fegyház és Börtön nagyfai intézetében: a börtön által szervezett foglalkoztatási programban mezőgazdasági munkát végzett. Kedd reggel a győri bíróság épülete elől szökött meg egy fogvatartott – őt még mindig keresik. A büntetés-végrehajtási intézet és a rendőrség a nagyfai szökés után is azonnal megkezdte nagy erőkkel a 38 éves férfi felkutatását.

Szökött rabot keresnek: a rendőrség mindenkit ellenőriz a 47-esen. Fotó: Kuklis István - GALÉRIA


Hogy miért van a korábbihoz képest több elítéltszökés mostanában?

 

Ritkán sikerül


Nem sűrűn fordul elő szökés a Szegedi Fegyház és Börtönből. Legutóbb 2012 november végén próbált megszökni a szegedi Csillag börtönhöz tartozó üzemcsarnokból egy férfi. Csak néhány percig érezhette magát szabadnak, hamar elkapták az EDF-DÉMÁSZ irodaházában. Ide futott be, egy asztal alól szedték elő. Azt megelőzően a börtön területéről legutóbb 29 éve próbálkoztak szökéssel: Kecskeméti Sándor Kiskunfélegyházáig jutott.

– A büntetés-végrehajtásnál kiemelt cél, hogy a munkaképes elítéltek mindegyike dolgozzon. Az elítéltek foglalkoztatási rátája ez évben már meghaladta a 91 százalékot. A büntetés-végrehajtás egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a lehető legtöbb elítélt dolgozzon a börtönökben. Ezért a börtönön belül és a büntetés-végrehajtás gazdasági társaságainál adnak munkát a fogvatartottaknak, esetleg külső civil cégeknél végeznek bérmunkát.


A büntetés-végrehajtás közel 1500 fogvatartottat foglalkoztat naponta külső gazdálkodó szervezettel kötött szerződésben. Őrzésük, ellenőrzésük jelentős feladat. Külső munkát kizárólag olyan rabok végezhetnek, akik kisebb súlyú bűncselekmény miatt töltik a szabadságvesztés büntetésüket – tájékoztatta lapunkat a BvOP.


A Szegedi Rendőrkapitányság fogolyszökés gyanúja miatt indított büntetőeljárást és elrendelte Liptai József körözését. A férfi 173 centiméter magas, 80-90 kilogramm. Fejformája kerek, haja és szeme színe barna. A rendőrség kéri, hogy aki a férfi tartózkodási helyével kapcsolatban információval rendelkezik, jelentkezzen személyesen a Szegedi Rendőrkapitányságon (Párizsi körút 16-22). Névtelenség megőrzése mellett telefonon tegyen bejelentést a 06-62-562-400-as hívószámon vagy az ingyenesen hívható 06-80-555-111-es Telefontanú zöld vonalán, illetve a 107-es és 112 központi segélyhívók valamelyikén.


A rendőrség teljes közleménye:

A Szegedi Rendőrkapitányság fogolyszökés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást Liptai József ellen.


A Szegedi Fegyház és Börtön egyik fogvatartottja szeptember 14-én délelőtt a nagyfai objektum melletti mezőgazdasági területéről szökött meg. A csalás miatt fogvatartott férfi az intézmény melletti parkban végzett munkát, ennek során engedély nélkül távozott a helyszínről.


A Szegedi Rendőrkapitányság fogolyszökés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított büntetőeljárást és elrendelte Liptai József körözését. A férfi 173 centiméter magas, 80-90 kilogramm. Fejformája kerek, haja és szeme színe barna.

A rendőrség kéri, hogy aki a képen látható 38 éves férfi tartózkodási helyével kapcsolatban információval rendelkezik, jelentkezzen személyesen a Szegedi Rendőrkapitányságon (6721 Szeged, Párizsi krt. 16-22). A névtelenség megőrzése mellett telefonon bejelentés tehető a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjában a 06-62-562-400-as hívószámon vagy az ingyenesen hívható 06-80-555-111-es „Telefontanú" zöld számán, illetve a 107 vagy a 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén - írta a police.hu.


A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának közleménye:

Munkavégzés közben engedély nélkül távozott egy elítélt a Szegedi Fegyház és Börtön nagyfai objektuma melletti park területéről csütörtök délelőtt - áll a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának közleményében.

 

A fogvatartott - aki csalás elkövetése miatt töltötte a büntetését - a börtön által szervezett foglalkoztatási program keretében mezőgazdasági jellegű munkát végzett, ahonnan csütörtök délelőtt engedély nélkül távozott. A büntetés-végrehajtási intézet és a rendőrség azonnal megkezdte a 38 éves férfi felkutatását.


A közleményben megjegyezték: a büntetés-végrehajtás egyik legfontosabb célkitűzése az, hogy a lehető legtöbb rab dolgozzon a börtönökben, ezt pedig úgy lehet elérni, hogy vagy a börtönön belül, illetve a büntetés-végrehajtás gazdasági társaságainál adnak nekik munkát, vagy a rabok külső civil cégeknél bérmunkát végeznek.


A büntetés-végrehajtási szervezet csaknem 1500 fogvatartottat foglalkoztat napi szinten külső gazdálkodó szervezettel kötött szerződés keretében, őrzésük, ellenőrzésük jelentős feladat. Külső munkát kizárólag olyan rabok végezhetnek, akik kisebb súlyú bűncselekmény miatt töltik a szabadságvesztés büntetésüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!