Szeged és környéke

2017.09.25. 07:30

Havi kétszáz fix, nyolc általánossal - csak nem itt

Szállást, étkezést is ígér a Csanádalbertin látott utcai hirdetés a dunántúli betanított munkára jelentkező embereknek. Aki vállal túlórát, több műszakot, pótlékokkal nettó kétszázezret is kaphat jobb helyen - állítja egy mosonmagyaróvári munkaerő-kölcsönző cég tulajdonosa.

Bakos András

– Ha nem ön jelentkezik a munkára, akkor nem árulhatom el! – mondta határozottan a hölgy, akit a Csanádalberti egyik villanypóznájára kiszögezett hirdetés miatt hívtunk.


Veszprémi műanyaggyártó céghez, budapesti és szombathelyi mosodába és egy győri munkahelyre keresnek ilyen módon nyolc általános iskolai végzettséggel betanított munkásokat a négyszázharminc lelkes Csongrád megyei községben. A kérdésünk az volt, mennyi pénzt kereshet, aki jelentkezik, tól-ig határral.


– Itt most egy közfoglalkoztatott 54-55 ezer forintot kap, ha megvan az általános iskolai végzettsége. Ha képzettebb, 75 ezret is – halljuk Csjernyik Zoltántól, Csanádalberti polgármesterétől, aki hallott a hirdetésről.


– Egyelőre nem tudok olyan emberről, aki jelentkezett volna. Vannak a faluban, akik kimentek dolgozni Németországba, Szlovákiába, és nem mindig azt kapták, amit ígértek nekik. Szállásért, étkezésért levontak a bérükből valamennyit, így nem jártak sokkal jobban, mint ha itthon kerestek volna munkát – mondja a polgármester.

Szállás, étkezés ingyen

Az ismeretlen hirdető, ha a várható bért nem is, azt azért elárulta, hogy a fizetésből nem vonnak le a megígért szállásra és étkezésre pénzt: az tényleg ingyen lenne.


A dunántúli álláshirdetésekben valóban egymás után sorjáznak az ilyen kitételek: betanított munka szállással, azonnali kezdéssel. Az egyik leggyakoribb állás a gyártósori operátor.

 

– Itt elkezdtek nőni a fizetések, közelítünk a bruttó ezres órabérhez. Van még olyan partnercégünk, ahol 130 ezer körül keresnek, de a legjobb helyeken, aki túlórát vállal, pótlékokkal nettó havi 200 ezer forintot is összehozhat. Igen, betanított munkásként.


Az operátor összeszereléssel foglakozik, jellemzően autóipari cégnél. Ez az operátorok országa – mondja az egyik mosonmagyaróvári, munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cég tulajdonosa. Nem szeretett volna névvel szerepelni a cikkben, cserébe nagyon őszinte volt.


– Horror állapotok vannak, ami a munkaerőhiányt illeti. Ezzel, amit mi csinálunk, nagyon sok cég foglalkozik, de olyan óriási az igény, hogy nem rontjuk egymás üzletét.

Munkaerőhiány itt is van

Az, hogy egyre nagyobb a merítés, azzal is jár, hogy aki kicsit is megbecsüli magát, pár hónap alatt jobban keres. Jellemző, hogy az emberek egyszerűen hazamennek, vagy nem jönnek vissza, szó nélkül. Néha a szálláson is „horror állapotok" vannak.

De sok olyan vendégmunkás is van, aki kitart évekig.

 

– Mi senkit sem viszünk munkásszállásra. Magánházakat, panziót bérlünk. Négyszáz főt szállásolunk el így, kettőnél több ember nem alszik egy szobában – mondta a tulajdonos.


Tehát aki vállalja, hogy eljár az ország másik végébe, az akár háromszor annyit kereshet, mint közfoglalkoztatottként. De vajon muszáj olyan messzire menni? Csongrád megyére is jellemző a munkaerőhiány, és ez a betanított munkára is vonatkozik.


A szentesi Hungerit baromfihús- feldolgozókat keres nyolc általánossal, 18 és 60 év közöttieket, akik megfelelnek az orvosi alkalmasságin. „Dolgozni akarás" – ez is a leírt feltételek között olvasható. Két hónap után már jár a mozgóbér.


– Nettó 130-150 ezer forintot lehet így keresni, beosztástól függően – mondja Korda János, a Hungerit gazdasági igazgatója.


– A szállásunkon határon túliak laknak. A cég állja a lakhatást, az étkezést nem.

Mi lesz jövőre?

A Hungerit is nehezen talál munkást, 2015 óta tart ez a mizéria. A gazdasági igazgató szerint akik azóta el akartak helyezkedni – és nem mentek el ezért külföldre –, már találtak munkát.


Aki még nem, az nem biztos, hogy komolyan keresi, vagy a közfoglalkoztatotti lét tökéletesen megfelel neki. A cégek arra számítanak, hogy 2018 januárjától –  ahogy az állam csökkenti a közfoglalkoztatásban részt vevők számát – országosan pár tízezer ember még jut a versenyszférának. Aztán majd kiderül, mi lesz.

 

Betelt pohár


Bezár a budapesti Laci!Konyha! nevű étterem, amely „sokkal több volt az egyik legjobbnál" – írja a 444.hu-n szép búcsúztató írásában Uj Péter. A hely nem volt veszteséges, szerették, olcsó is volt ahhoz képest, amilyen igényes volt.


Viszont jó munkaerőt már nem talált.Akkor telt be a pohár, „amikor hosszú keresgélés után egy frissen, jó pénzen fölvett fiatal szakács már az első munkanapján nem jelent meg..."


Megkérdeztük szegedi olvasóinkat: Elköltözne egy jobb állásért?


Berecz Zsuzsanna (eladó):

– Igen, ha nem lenne saját tulajdonú lakásom. De kétszer-háromszor több fizetésért lehet, hogy kiadnám. Mindegy, hogy hova, a lényeg a fizetés mellett, hogy azt csinálja az ember, amit szeret. Például ha egy hegyvidéki panzió kiadásával foglalkozhatnék, mennék.



Kiss Szabolcs (őstermelő):

– Elköltöznék, ha mással foglalkoznék, de engem köt a föld és a család a lakóhelyemre. Azért is költöznék, ha nem gazdálkodnék, mert zavar, hogy mindenért a városba kell mennünk, alig van vidéken valami. Akár Szegedre vagy nyugatra is mennék.


 Lakatos Lívia (kutyatenyésztő):

– A mostani bevételem körülbelül háromszorosáért mennék, ha nem gazdálkodással foglalkoznánk, de így le vagyunk kötve. Ha nem így lenne, akkor akár külföldre is költöznék. Bár a lekötöttség ellenére szerencsére sokat utazunk, például szakmai kiállításokra.

 

Tóth Adrienn (védőnő):

– Nem költöznék, mert tulajdonképpen elégedett vagyok a mostani helyzetemmel. Egyébként van értelme felkerekednie és költöznie egy jobb fizetésért és munkáért annak, aki nem elégedett, nekik főleg nyugatra érdemes elindulni szerintem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!