Szeged és környéke

2017.09.29. 12:32

Tanyán élő gyerekekkel foglalkoznak a balástyai tanodában

A külterületen élő családokban sok gyerek igényli a foglalkoztatást - január óta működik a tanoda. Volt olyan település, ahonnan nem is válaszoltak a civil szervezetnek.

Szlavkovits Rita

– Most szeretem a matekot, tavaly még utáltam – Robi szeptemberben kezdte az ötödik osztályt, úgy érzi, mintha jobban menne a tanulás, bár ennek az is lehet az oka, hogy a tavaly tanult törtek után most az átváltásokat gyakorolják.

Erdődi Noémiék a gyerekek szövegértését fejlesztik. Fotók: Török János

– Türelmesebbek a gyerekek, ez a szülők tapasztalata – Erdődi Noémi, a Motiváció Műhely senior mentora várja a diákokat a napközi után, hogy a harmadik és negyedik osztályosok szövegértését fejlesszék gyakorlással, fejlesztő játékokkal. A Motiváció Műhely 2013 óta indított tanodákat hátrányos helyzetű gyerekek számára, elsőként Szegeden, majd Tiszaszigeten. A 2012-ben nyert pályázati pénzből két évig futottak a programok, majd az újabb pályázaton, amire nagyon sokat kellett várni, januárban Balástyán is elindítottak egy tanodát, itt harminc iskolást tudnak fogadni.

 

– Januártól bejártunk az iskolába, majd a tanárok javaslatára toboroztunk gyerekeket, akiknek bevontuk a családjukat is – Erdődi Noémi azt magyarázta el, hogy Balástyán sok család külterületen él, közülük került ki sok gyermek, akik igénylik a foglalkozásokat.


– A feladatunk az, hogy fejlesszük a gyerekek szövegértését, hiszen felső tagozatba kerülve ennek hiánya nagy problémákat okozhat, képtelenek megtanulni a hosszabb történelem- vagy magyarleckéket – Noémi szerint Balástyán egyszerűbb az együttműködés, mint Szegeden, mivel ott több iskolából érkeznek a gyerekek, így nehezebb az intézményekkel tartani a kapcsolatot.

Fejes József, a Motiváció Műhely egyik tagegyesületének vezetője és csapata több települést megkeresett, amelyről úgy vélték, hogy sok ott a hátrányos helyzetű gyermek. Ezek között volt például Baks, ahol viszont több civil egyesület működik hasonló profillal, ezért nem életbevágóan fontos, hogy ott szervezzenek tanodai programot.

 

Volt olyan falu, ahonnan még választ sem küldtek a civil szervezetnek. Balástyán készségesen fogadták a tanodásokat, a gyerekek esti szállítását is megszervezték, az önkormányzati tulajdonban lévő helyiséget is biztosítják a foglalkozások számára.

– Örültünk volna, ha több gyermeket lehetne ott foglalkoztatni – Újvári László, Balástya polgármestere szerint minél fiatalabb korban kell megkezdeni a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!