Szeged és környéke

2017.09.08. 12:45

Tudja, mitől fogyasztóbarát egy lakáshitel? Íme a szempontok!

Megjelentek a fogyasztóbarát lakáshitek, lesz kamatplafon, és az igénylés maximum 150 ezer forintba kerülhet. Sorozatunkban közérthetően szeretnénk írni fontos, sokakat érintő gazdasági kérdésekről, és a lakáshitel ilyen.

Kovács András

Nyáron ismertette a Magyar Nemzeti Bank a fogyasztóbarát lakáshitel minősítéshez szükséges feltételeket. Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője két dologra hívta fel a figyelmet. A fogyasztóbarát minősítés könnyebbé teszi az összehasonlítást, mivel megszabja a havi törlesztőrészletet befolyásoló kamatfelárat és ezen keresztül a kamatot és a teljes hiteldíjmutatót (thm). Másrészt a fogyasztóbarát hitelek sem egyformák, lesznek olyanok, amelyek teljesítik a feltételeket, de a thm-ben és a törlesztőrészletben különböznek.

Mitől lesz fogyasztóbarát a lakáshitel?

  • A bankoknak az értékbecsléstől számítva 15 napon belül kell elbírálniuk a hitelkérelmet.
  • Ha az igénylő minden feltételnek megfelel, 2 napon belül meg kell kapnia a lakáshitelt.
  •  A folyósításért a hitel maximum 0,75 százalékát, legfeljebb 150 ezer forintot kérhet a bank.
  • Legalább 3 évre vagy a futamidő végéig rögzíteni kell a kamatot.
  • Előtörlesztésnél maximum 1 százalékot számíthat fel a bank, de lakás-takarékpénztárból ez ingyenes.
  • A kamatfelár nem haladhatja meg a 3,5 százalékpontot, ez jelenti a kamat- és thm-plafont is.
  • A fogyasztóbarát lakáshiteleknél felső korlátokat szabtak, de a bankok adhatják olcsóbban is – mondja a szakértő. Hangsúlyozza, továbbra is megmarad a túlzott eladósodást megakadályozó, jövedelemarányos törlesztésre vonatkozó feltétel. Ez nem engedi, hogy az igénylő a havi nettó jövedelmének több mint felét törlesztésre fordítsa. Vagyis ezeket sem kaphatja majd boldog-boldogtalan, a szigorúságból itt nem engednek.
  • Már szeptember előtt is voltak olyan konstrukciók, amelyek megfeleltek a feltételeknek. A minősített fogyasztóbarát lakáshitelekkel – Erste, K&H, MKB, OTP, Raiffeisen, takarékok stb. – bővült a választék, de lehetnek továbbra is olyanok, amelyek még kedvezőbbek. – Alaposan körül kell nézni, a fogyasztóbarát ajánlatok mellett ott vannak a kamattámogatott és piaci hitelek is – árnyalja a képet Gergely Péter.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!