Szeged és környéke

2017.09.28. 11:53

Üzbegisztánig ért a szegedi paprika híre

Szeged - Szamarkand volt 1930-ig a közép-ázsiai ország fővárosa. A magyar kutatók a mostani fővárosból vonattal jutottak el megnézni.

Dombai Tünde

Az európai uniós országok közül egyedül hazánk vehetett részt egy üzbegisztáni nemzetközi konferencián. A találkozót az észak-afrikai és közép-ázsiai mezőgazdaság fejlesztéséről tartották. A meghívás a magyar agrárium elismerésének számít.

 

A küldöttségben a Nemzeti Agrárkutatatási és Innovációs Központ munkatársai is helyet kaptak. A magyar fűszerpaprikát, batátát, fokhagymát és hagymát Bráj Róbert, a szegedi kutatóállomás vezetője mutatta be. A tunéziai, marokkói, üzbég, kirgiz, kazah, szudáni, algériai szakembereket a kutatási együttműködés és a termesztés technológiája érdekelte legjobban.

 

Fotók: Bráj Róbert

Az egyhetes látogatáson a magyar agrárszakemberek nem csak a hazánknál ötször nagyobb egykori szovjet tagállam fővárosát, Taskentet ismerték meg. Villámgyors vasúton 200-zal négy óra alatt jutottak el a világ egyik legrégibb városába, Szamarkandba.

 

A régi kelet egyik legfontosabb városa hajdan a selyemúton töltött be központi szerepet. A 2750 éves települést az UNESCO 2001-ben a világörökség részének nyilvánította Kultúrák találkozása megnevezéssel.


A magyar küldöttséget Üzbegisztánban leginkább a tisztaság, a jó közbiztonság, az utak és vasutak kitűnő állapota lepte meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!