Szeged és környéke

2017.10.24. 08:38

Amikor nem ízlik, amit iszunk

Aki rendszeresen csapvizet fogyaszt, megérzi a városok vízminősége közötti különbségeket: ízeket, szagokat. A szennyeződések mellett utóbbit is kiszűri ivóvizünkből az aktív szén.

Kancsár Tímea

„Aktív szénszűrőjének köszönhetően megszűri a csapvizet a szerves és szervetlen szennyeződések legnagyobb részétől, így bármilyen sport közben sokkal egészségesebb vizet ihatunk! Szűrője cserélhető, a flakon újrahasznosított PET-palackból készül" – reklámozza egy webáruház a szénszűrős kulacsát.


A szénszűrő valóban kiszűri a vízben maradt szerves és szervetlen szennyeződéseket, és az olyan adalékanyagokat, mint például a klór.


– Mi szénszűrős kancsót vettünk az egyik hipermarketben, szintén cserélhető szűrővel. A barátnőim mind ilyet használnak, az ebbe töltött csapvízből itatják a gyerekeiket. Mostanában többször téma volt a szegedi vízminőség, és bevallom, hiába mondják, hogy iható, én pocsolyaszagúnak érzem. Megnyugtat ez a megoldás, de valóban hatékony? – érdeklődik szegedi olvasónk, Annamária.

Tisztább lesz a víz

– Valóban sokan használják ezeket a berendezéseket, a saját környezetemben is tapasztalom – válaszol dr. Ladóczky Hulló Daniella. A szegedi Aranyklinika reumatológus-immunológusa hozzáteszi:


– Tény, hogy a különböző városokban különböző ízű a csapvíz. Mindannyian – már aki csapvizet fogyaszt – megérezzük a különbséget. A szénszűrő valóban kiszűri a vízben maradt szerves és szervetlen szennyeződéseket, az olyan adalékanyagokat, mint például a klór, és a víz sajátos szaganyagait – amelyeket mi kellemetlennek érzünk – megszünteti.

Nem véd a kórokozóktól

 – A vírusokat, baktériumokat is megszűri? – faggatja tovább olvasónk a szakembert.


– A kórokozók ellen nem véd meg bennünket ez a szűrési módszer. Tehát ha egészségügyi szempontból nem biztonságos országba utazunk, ne feledjük, ennek a technikának a használata mellett sem ihatunk a vízből! Ne tegyük ki magunkat a fertőzéseknek!

 

A szénszűrős kulacs olyan, mint egy mobil szűrő. FOTÓ: Frank Yvette

Árthat is

– És mi a helyzet a gyógyszermaradványokkal?


– Azokat viszont kiszűrheti. Orvosi alkalmazásban is jelen van az aktív szén: gyógyszermérgezéseknél előszeretettel használják. Ha például a sürgősségi ambulanciára kerül valaki gyógyszer-túladagolással, fekete szénből készült folyadékot itatnak vele.


Az aktív szén ugyanis megköti a gyomorban a még fel nem szívódott méreganyagokat. Ha ilyen termékeket használunk, azért ne feledjük el azt sem, hogy csak az előírásnak megfelelő határidőig alkalmazzuk a szűrőket, és utána cseréljük ki! Ellenkező esetben a felhalmozott szennyeződésekkel több kárt okozunk, mint amennyi hasznot teszünk – figyelmeztet dr. Ladóczky Hulló Daniella.

 

Környezetszennyező palackok


A boltban vásárolt forrásvizek, ásványvizek mesterségesen tisztított vizek. Ezekkel viszont az szokott lenni a probléma, hogy a palackokat kidobjuk, ezáltal tovább szennyezzük a környezetet.

Címkék#víz#panel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!