Szeged és környéke

2017.10.17. 17:00

Már figyelik az influenzát, de beteg még nincs - megjött viszont az ingyenes oltás

Csongrád megye - 55 ezer ingyenes influenzaoltást kapott a megyei kormányhivatal - hozzá is kezdtek a kiosztásukhoz. A háziorvosnál már érdeklődnek a betegek a vakcinák iránt.

T. R.

– Azok, akik évek óta kérik a védőoltást, már érdeklődnek, hogy mikor érkeznek a vakcinák, mikor kaphatják meg az oltást. 250-et szoktam kérni, és ennek legalább 80-90 százaléka biztosan el is fogy a szezonban, de lehetne még több is – mondta el Kormányos Szilvia makkosházi háziorvos, akinek a várójában tegnap is sokan voltak, de még nem az influenza miatt. Nála szeptember végén volt sok beteg hurutos tünetekkel, az utóbbi két hétben csökkent a számuk, de akadt olyan páciense, aki múlt hónapban már íratott fel influenza elleni védőoltást. A háziorvos ma veszi át az ingyenes oltóanyagot, és jövő héttől kezdi el a beadásukat.

 

Mondja, hogy á! – Kormányos Szilvia sok hurutos tünettel érkező beteggel találkozik nap mint nap, de ősszel influenzával még nem jöttek hozzá. Fotó: Frank Yvette

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi és Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztályára már megérkezett a tavalyival megegyező számú, 55 ezer adag, 3 komponensű oltóanyag a felnőtteknek, a 3 évnél fiatalabb gyerekeknek pedig további 150, sőt a vakcinákat szerdáig minden háziorvoshoz eljuttatják – tájékoztatott a hivatal sajtószolgálata. Október elején elindult Csongrád megyében is az influenzafigyelő szolgálat, de influenza okozta megbetegedést eddig az országban még nem regisztráltak.


A déli féltekén, Ausztráliában viszont jelenleg is komoly járvány tombol, amely szeptember óta már 100 halálos áldozatot követelt. A szakemberek azt valószínűsítik, hogy az ott fertőző vírustörzs kerül majd át Európába is. A többek között 60 évnél idősebbeknek, egyes krónikus betegségben szenvedőknek, egészségügyben, szociális ellátásban dolgozóknak ingyenesen elérhető oltás 3 komponensű, azaz 3 vírustörzs – A/H1N1, A/H3N3 és B – ellen véd. Patikában is kapható már az oltóanyag, annak ára 2000 forint körül van – tudtuk meg Nagy Ildikótól, a Kálvin téri Pingvin patika vezetőjétől.


– Még nagyon időben vagyunk, mert nálunk általában január–februárban indul a járvány, de tavaly ez például korábban történt. Ezért legkésőbb december elejéig jó lenne beoltatnia magát annak, aki így el akarja kerülni a betegséget, mert a védettségnek ki is kell alakulnia – hangsúlyozta Bosnyákovits Tünde megyei tiszti főorvos.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!