Szeged és környéke

2017.11.17. 07:35

Már megvan a végzős kereskedők B terve: külföldre mennek, ha itthon nem boldogulnak

Csongrád megye, Szeged - Itthon és nagy multiáruházban kezdenék a munkát a Krúdy szakiskola végzős kereskedői, de hozzátették: megvan a B tervük, ha nem jön be a számításuk. Elmennek külföldre, ahol szintén a szakmájukban dolgoznának.

Sz. C. Sz.

Fizetések a nagyoknál


A blokkk.com saját gyűjtéssel megnézte a jobban fizető nagy cégeknél a meghirdetett bolti pozíciókat és az ezeknél elérhető jövedelmeket. Ebből kiderül, hogy például az Aldinál közel 200 meghirdetett munkakör van, az elérhető havi jövedelem pedig bruttó 228–311 ezer forint. A Lidlnél száz embert keresnek 247–268 ezer forintért, a Tescónál pedig 350 embert 225–241 ezer forintért.

Hiába emelt komolyan bért a Tesco, az Auchan vagy Spar is, 2017 második negyedévében még tovább esett a kereskedelmi dolgozók száma – adta hírül a blokkk.com. Azt írták, hiába fizetnek többet a nagy láncok, mint a kisebb versenytársaik, még ők is több mint ezer áruházi állást kínálnak.


Hová lettek a bolti eladók? Külföldre mennek, vagy más pályát választanak? Ennek jártunk utána a Szegedi SZC Krúdy Gyula Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnázium és Szakközépiskolában, ahol a vendéglátósok és turisztikai szakemberek mellett kereskedőket is képeznek.


– A kereskedelmi végzettségünkkel az élelmiszerbolttól a műszaki áruházon át a ruházati üzletig bárhol el tudunk helyezkedni – mondta Lázár Stella és Kothencz Boglárka, akik jövőre fejezik be az iskolát. Stella és Bogi elmondta, később szeretnének az egyetem gazdaságtudományi karán diplomát szerezni. – Persze, vannak ismerőseink, akik eladóként dolgoznak különböző üzletekben, és olvastam, hogy a Lidlben jelentősen megemelték a fizetéseket. Ez csábító. Ráadásul úgy hallottam, hogy itt megvan a lehetőség arra, hogy egyre feljebb jusson az ember a ranglétrán – mondta Kothencz Boglárka.

 

Pályát és műsebet is választottak az IH-ban. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA


Boda Adriennek és Varga Dánielnek két éve van hátra az iskolából, de ők is itthon szeretnének dolgozni egy nagyáruházban. – Nekem azért megvan a B tervem – mondta Dániel. Mint kiderült, a többieknek is van B tervük. – Ha itthon nem jön be a számításunk, akkor külföldre megyünk, de ott is a szakmánkban szeretnénk dolgozni – mondta Boglárka és Stella, akik jól beszélnek angolul.


– Angliában, Németországban és Ausztriában egyébként is jobban megfizetik a bolti eladókat, mert bár itthon jelenősen emelték a fizetéseket a multik, az még mindig messze van a nyugati szinttől – mondták a végzős kereskedők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!