Szeged és környéke

2017.11.08. 19:07

Műholdképeken látható az ország az egyetem falán

15 darab egy négyzetméteres képből rakták ki Magyarországot a földrajz tanszék folyosóján - a végeredmény nem csak jól néz ki, hanem sokat el is árul a kutatóknak.

Az SZTE földrajz tanszékének folyosóján néhány határ menti területet kivéve egész Magyarország látható műholdképeken. A 15 darab egy négyzetméteres képből kirakott ország nemcsak absztrakt művészeti alkotás benyomását keltheti, hanem nagyon sok információval szolgál a kutatóknak, mondta el Kovács Ferenc adjunktus.

 

Fotók: Frank Yvette

Az Európai Űrügynökség Sentinel 2 műholdjának képei az Egyetem utcai épület első emeletének falán láthatók – maga a Sentinel műholdcsalád új korszakot nyitott a földrajzosoknak is, árulta el az alkotó, Kovács Ferenc a szerdai bemutató során.

 

A hatalmas, terrabyte-okban mérhető adatmennyiségből számos információt kiolvashatnak a növényzetről, a talaj víztartalmáról, egy terület beépítettségéről. A kiállított képeken például különösen élesen elválik a Nyírség homokterülete a Hajdúságtól a vízkülönbség miatt.


A parcellaméretek különbsége alapján könnyen megrajzolható a román–magyar és a magyar–osztrák határ is. A nagy felbontásnak köszönhetően a Duna-Tisza közéről készült nyári felvételen még az erdőtűz füstje is látható a képen.

 

A színkavalkád annak köszönhető, hogy a műholdak infravörös tartományban is képesek érzékelni: a 15 kép közül egyetlen látható valós színekben, a többi emberi szemmel nem látható adatokat mutat. A legrégebben készült felvétel 2015. júliusi, a legújabb idén májusi – egy térképen látható minden évszak, ha a dátumokat figyeljük. A műholdképeket az egyetemi épület nyitvatartása alatt lehet megnézni.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!