Szeged és környéke

2017.11.29. 08:43

Többet kell várni a kezelésekre az Anna fürdőben: alig győzik a betegeket a masszőrök

Szeged - Teljes kapacitással dolgoznak az Anna fürdő gyógyászati szakemberei, mégis jóval többet kell várniuk a kezelésekre a beutaltaknak olvasóink szerint. A gyógymasszázs várakozási ideje a duplájára nőtt, fizikoterápiára és gyógytornára is csak egy hónap múlva tudnak bejutni a betegek - ha a közkedvelt időpontokban mennének.

T. R.

– Novembertől minden évben az a jellemző, hogy megnyúlik a várakozási idő, és ez egészen március végéig el is tart. Ilyenkor növekszik a betegforgalom, mert a hideg idő megérkezésével erősödhetnek a mozgásszervi panaszok, és jobban ráérnek a betegek is, hogy kúrálják magukat – mondta el Kádas Éva, az Anna fürdő gyógyászati részlegvezetője.


A szakembert azért kérdeztük, mert olvasóink jelezték, hogy nagyjából duplájára nőtt a várakozási idő az OEP-támogatott, húszperces orvosi gyógymasszázsra. Ilyenre a mozgásszervi panaszokkal küzdőknek adhatnak beutalót például reumatológus szakorvosok: egy-egy kúra 15 alkalomból áll, ami jellemzően kiegészül gyógytornával és fizikoterápiával is.

 

– Maximális kapacitással dolgozunk, a masszőreink reggel 6-tól este 7-ig húsz percekre be vannak táblázva. Már fölvettünk egy plusz gyógymasszőrt, aki a héten kezdi a munkát. Arra törekszünk, hogy a határidőn belül el tudjuk kezdeni a kezeléseket

– magyarázta Kádas Éva, aki hozzátette, a közkedvelt időszakokban – reggel 8 óra előtt és 15 óra után – jelenleg gyógytornára és fizikoterápiára is csak közel egy hónappal későbbi időpontot tudnak adni.

 

A masszőrök reggeltől estig dolgoznak. Fotó: Török János

A masszőrök reggeltől estig dolgoznak. Fotó: Török János

A vonatkozó szabályok szerint a szakorvosi beutaló kiállításától számított 28 napon belül el kell kezdeni a kezeléseket, ezután pedig 56 napon belül be is kell azokat fejezni. Ez azt jelenti, hogy a 15 kezelésre hetente legalább kétszer kellene jönniük a betegeknek, hogy a határidőn belül befejezzék a terápiát.


Megjegyezte, a vendégek időponttal vagy a gyógyászati szakemberek személyével kapcsolatos kívánságait is igyekeznek figyelembe venni – ez is befolyásolja, kinek mikorra tudnak időpontot adni, mennyit kell várnia például a masszázsra.

 

Természetesen előnyt élvez, aki mozgásszervi problémája miatt van táppénzen, vagy olyan állapotban van, ami miatt halaszthatatlan a kúra mielőbbi megkezdése.

– Nem gond, ha valaki most elkezdi a kúrát, és januárra is átcsúszik a befejezése. A kúrát meg lehet hosszabbítani egészségügyileg indokolt esetben – azaz nem kell 56 napon belül befejezni. De ehhez orvosi igazolás kell, és csak az a szakorvos hosszabbíthatja meg, aki a fürdőgyógyászati kezelésekre a beutalót adta – mondta el Kádas Éva, aki hozzátette, azért senki sem fog kifutni az időből, mert kevés a masszőr.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!