Szeged és környéke

2017.12.13. 07:30

Elkezdődhet a Szegedi Törvényszék felújítása: hamarosan

Szeged - Évek óta húzódik a Szegedi Törvényszék meglehetősen lelakott és sok szempontból elavult épületének felújítása. A fény már látszik az alagút végén, de a tető terveivel még gondok vannak.

Suki Zoltán

„Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy a Szegedi Törvényszék Széchenyi tér 4. szám alatti épületének hamarosan megkezdődő felújítási munkálatai miatt több ütemben valósul meg az egyes szervezeti egységek kiköltözése" – ez a pár sor jelent meg még november 21-én a törvényszék honlapján, és legalábbis következtetni lehet belőle, hogy tényleg pont kerül az évek óta húzódó ügy végére, már tényleg elkezdik az épület felújítását.

 

Abban, hogy a felújításra szükség van, mindenki egyetért. Az épület falán több helyen is omlásra és hócsúszásveszélyre figyelmeztető nyomtatott lapok vannak kitéve, de ez valóban csak a jéghegy csúcsa.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke korábbi sajtótájékoztatóján beszélt a Szegedi Törvényszék felújítása körül kialakult helyzetről is. „2012-ben köteleztem el magam e mellett a projekt mellett. Már abban az évben legalább négyszer jártam Szegeden, csak ezért. Sajnálom, hogy ma is, a havonta történő viták, megbeszélések ellenére a főépítész még mindig nem egyezik bele azokba a fejlesztésekbe, amelyeket mi fontosnak tartanánk" – mondta akkor Handó Tünde.

 

Ráférne a felújítás a Szegedi Törvényszék épületére. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA


Ezután természetesen megkerestük Szeged főépítészét is. Fehér Éva elmondta, hogy valóban készített terveket az OBH, amelyek szerint a Széchenyi téri épületbe költöztetnék a Járási Ügyészséget. Az elkészült anyagot kétszer vitték a Műemlék Tervtanács elé, ahol azonban nem voltak elragadtatva a tervektől.

 

Szerintük „túlépített" lenne az épület. Ráadásul az épületre tervezett üvegtető sem tetszett nekik, mert az a tervtanács szerint egyáltalán nem illik a városképbe – mondta a főépítész, aki azt is hozzátette, hogy nem ő akadályozta, akadályozza az engedélyeztetési folyamatot, csupán véleményezte a terveket.

Arról egyébként, hogy engedélyezik-e a terveket, a kormányhivatalnál az Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal dönt. Onnan is kaptunk egy levelet, amiben leírták, hogy a Szegedi Járási Hivatalnál jelenleg nincs a Törvényszék épületével kapcsolatos engedélyeztetési eljárás. A hatóság információi szerint a tervezők azon dolgoznak, hogy az építtetői igényeknek és az örökségvédelmi szempontoknak is megfelelő műszaki megoldásokat találjanak – írta Varga Márta, a kormányhivatal kommunikációs vezetője. Vagyis célt értek, és valószínűleg a tervezők átdolgozzák a terveket, és kitalálnak valami mást az üvegtető helyett.

 

Közben újra megszólalt a felújításról a törvényszék elnöke is.

„Még éppen nem szakad a fejükre, de például az elektromos hálózat nagyon elavult" – mondta Tárkány-Szűcs Babett egy sajtóbeszélgetésen.

Az elnök is elmondta, hogy átdolgoztatják a terveket, hogy senkinek ne legyen kifogása ellenük. Tárkány-Szűcs Babett annyira biztos a felújítás megkezdésében, hogy már el is kezdődött a törvényszék néhány szervezeti egységének kiköltözése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!