Szeged és környéke

2019.04.04. 13:36

Ismét előkerültek az utálatos rovarok: egy apró darázsfaj szüntetheti meg a poloskainváziót

Csongrád megye - Egy szezámmag méretű darázsfaj szabadíthat meg bennünket a gyűlölt poloskáktól. Már Európában is megjelent a faj, amely még lárvakorában felfalja ezeket a rovarokat. Néhány év viszont még biztosan kell az elterjedéséhez, addig maradnak a házi praktikák.

Timár Kriszta

A tavalyihoz képest még több poloskára számíthatunk idén. Az enyhe tél miatt ugyanis át tudtak telelni, a jó idő beköszöntével pedig mostanra elő is kerültek rejtekhelyeikről, és tovább szaporodnak majd. A poloska – amellett, hogy jelenléte rendkívül bosszantó a városokban – a gyümölcsösökben kifejezetten nagy károkat tud okozni, hiszen a növények nedvét szívogatja. Természetes ellensége pedig hazánkban nincs, hiszen a szag, amit áraszt, minden élőlényt elriaszt. Jó hír viszont, hogy hamarosan megoldódhat ez a probléma - a témához kapcsolódó jegyzetünket itt olvashatják.


A szamurájdarázsról már 2005 óta tudott, hogy természetes ellensége ennek a rovarnak. Az Ázsiában őshonos faj a poloska petéibe rakja saját petéit, így a fejlődő lárva felfalja annak utódait. Amerikában évekig vizsgálták karantén alatt, hogy megállapítsák: alkalmas-e biológiai növényvédelemre a faj, és ennek érdekében betelepíthető-e, ám az időközben spontán is megjelent. Mostanra pedig Európába is elért: Svájc Olaszországgal határos részén, Ticino kantonban egyes almaültetvényeken fedezték fel.

Ismét megjelentek az elmúlt hónapokban téli pihenőjüket töltő poloskák. Fotó: Kuklis István

Ismét megjelentek az elmúlt hónapokban téli pihenőjüket töltő poloskák. Fotó: Kuklis István

Nevével ellentétben egyébként a szamurájdarázs nem egy félelmetes rovar: nincs fullánkja, és akkora, mint egy szezámmag. Szakértők szerint néhány éven belül Magyarországon is megjelenhet, és ha elszaporodik, további pár év múlva jelentősen lecsökkenhet a poloskapopuláció. 


Addig viszont még jó pár szezonban szenvedhetünk a teregetett ruhákat, kertet és lakást elárasztó, hangosan zúgva repülő rovaroktól és szaguktól – igaz, tavasztól őszig csupán véletlenül repülnek be zárt helyekre. Kifejezett poloskairtó szer nem létezik, a nagy spektrumú rovarölő készítmények azonban hatásosak lehetnek – igaz, ezek más élőlényekkel is végeznek. A házi módszerek közül a fokhagyma, a menta és a teafaolaj válhat be, ezekkel bepermetezve a nyílászárókat egy ideig távol lehet tartani a kellemetlen vendégeket. Állítólag az ecetes, szódabikarbónás permetezés is hatékony, ezt azonban csak azoknak ajánljuk, akiket nem zavar, hogy átható salátaszag terjeng majd napokig az otthonukban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!