Szeged és környéke

2019.08.22. 20:13

Visszatérő vendégek is vannak a szegedi detoxikálóban

<br>Klasszikus értelemben vett detoxikálók évek óta nincsenek az országban, mert azokon már túlnőtt az orvostudomány. Ez így van Szegeden is, ahol a sürgősségi osztályra kerülnek a részeg és kábítószeres emberek.

S.Z.

– Korábban az alkoholista, ré­­szeg embereket a pszichiátriákra vitték, ez 2004-ig Szegeden is így volt – mondta a lapunknak az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sürgősségi Beteg­ellátó Önálló Osztály (SBO) osztályvezető helyettese. Schneider Erzsébettől megtudtuk, a helyzet még a II-es kórházban kialakított sürgősségi osztály indulásakor változott meg, aminek szakmai okai voltak.


– Sajnos sok olyan részeg em­­bert vittek az utcákról a pszichiátriára, akiről kiderült, hogy nem az ittasság volt a legnagyobb baja. A pszichiátriák nem voltak alkalmasak súlyos, életveszélyes állapotok felmérésére, kezelésére – magyarázta a főorvos, ezért volt megalapozott az a döntés, hogy a sürgősségi osztályokra kerüljenek a részegek vagy a kábítószer-használók.


– Itt első körben felmérjük a helyzetüket, mert lehet, hogy bár valóban részeg ember került be az SBO-ra, de az ittasság miatt a beteg elesett biciklivel, és egy olyan vérömleny lett a fejében, ami közvetlen életveszélyt okoz, és az eset máris más beavatkozást kíván. Rengeteg olyan esetünk van, ahol nemcsak detoxikálásra, hanem egyéb súlyos alap- vagy kísérőbetegség miatt hosszas kórházi kezelésre is szükség van – mondta.

Az SBO detoxikálójában mindenre felkészülnek. Fotó: Török János

Az SBO detoxikálójában mindenre felkészülnek. Fotó: Török János

A detoxikálótól egyébként nem lehet „nagy csodát" várni. Aki oda kerül, annak általában már felszívódott a vérébe az al­­­kohol vagy az egyéb tudatmódosító szer, így a gyomormosásnak gyakorlatilag semmi értelme nincs. Az SBO detoxikáló részle­gének nevezett részébe került emberek nagy részét csak megfigyelik, ápolják és őrzik, azaz megvárják, amíg kijózanodik, majd hazaengedik.

 

A súlyosabb alkohol- és kábítószer-mérgezettekre azonban sokkal jobban oda kell figyelni, ezek a be­­tegek életveszélyes állapotban vannak. Őket általában az SBO intenzív terápiás részlegében elhelyezve monitoron kell figyelni.

Schneider Erzsébet azt is el­mondta, a hirtelen nagy mennyiségű tudatmódosító szer használata inkább a fiatalokra jellemző, akik például egy fesztiválon gyorsan és sokat isznak, ezért kerülnek bajba.


– Sok a drogos is az osztá­lyunkon. A legtöbb gond a di­­zájnerdogokkal van, mert ezek olcsón, könnyen és gyorsan megvásárolhatók, ám nagyon komoly bajt okoznak. Ráadásul a drogosokkal általában sokkal több a gond az ellátás során, mint a részegekkel. Nagyon sokszor kell az SBO-n a védelmi iroda biztonsági őreit hívnunk, hogy megvédjék a kollégákat és az infrastruktúrát. Volt már olyan, hogy egy drogfüggőt szó szerint a gyógyszerszekrényből kellett kiszedni. A drogosok a saját tapasztalataink alapján ag­­resszívebbek, mint a részegek. A részegekkel és drogosok­kal foglalkozó részre külön ápo­­lók figyelnek. Ők naponta átlag öt-hat intoxikált beteggel foglalkoznak, ápolják, őrzik a bajba került, sokszor magatehetetlen embereket. Előfordul az is, hogy a dolgozók visznek használt ruhákat, mert az ápoltaké annyira szennyezett, hogy közegészségügyi okokból meg kell semmisíteni. Van olyan beteg, akit egy nap többször is visszahoznak – mondta a főorvos.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!