Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

100 éve él ugyanazon a szatymazi tanyán Temesvári Mihály

Szatymaz legidősebb polgárát, a 100 esztendős Temesvári Mihályt köszöntötte a település nevében Kormányos László polgármester a bácsi szatymazi tanyáján.
Az ünnepségen a tanyagondnok és a gondozási központ vezetője mellett a család apraja-nagyja megjelent: a torta mellett igazi sátras banzájt rendeztek az ünnepeltnek.

Temesvári Mihály 1912. január 27-én született azon a szatymazi tanyán, ahol ma is él. Édesanyja is ezen a helyen született, édesapja a szomszédos tanyán élt. A család életét az I. világháború kettétörte, mivel az édesapa a háborúban eltöltött évek után további 7 évre szibériai fogságba került, majd hazaérve feleségével már nem tudták folytatni közös életüket. Miska bácsi az elemi iskolát befejezve az otthoni gazdaságban családtagként hagyományos gazdálkodással foglalkozott. A szántóföldi termelés mellett állatokat is tartottak.

Sátras ünnepen köszöntötték Temesvári Mihályt. DM/DV-fotó
Sátras ünnepen köszöntötték Temesvári Mihályt.
DM/DV-fotó

Házasságkötése után önálló gazdálkodóként folytatta életét a tsz szervezéséig. 1961-ben be kellett lépnie a kollektív kényszerítés miatt a szatymazi Homokgyöngye Tsz-be, ahol nyugdíjazásáig dolgozott. Feleségével 65 évig élt boldogságban az asszony 2 éve bekövetkezett haláláig. Két lánygyermekük született, ők a mai napig is támaszai édesapjuknak, aki – bár többször megpróbálták rábeszélni – nem akar elköltözni tanyájáról. A születésnapon Mihály bácsival ünnepelt 2 unokája, 2 dédunokája és a rokonság is.

Olvasóink írták

 • 6. dabo 2012. július 04. 13:53
  „5. mazsolaszolo

  Nem fél évvel később ünnepeltek, a bácsi június 27-én született, csak elírták a cikkben..”
 • 5. mazsolaszolo 2012. július 03. 08:14
  „Isten éltesse Mihály bácsit még számtalan eszendőkig! :)

  (A cikkből nem derült ki, hogy miért ünnepelnek egy fél évvel később, de ha lehet, jobb a napján ülni az ünnepet, nem fél évvel később.)”
 • 4. hajosinas 2012. július 02. 11:18
  „Isten éltesse még sokáig, jó egészségben.Hozzátartozóí nagyon vigyázzanak rá, ne akarják elszakítani környezetétől.Ő ott érzi jól magát, hisz ott élte eddig is életét.”
 • 3. TELSTAR 2012. július 02. 08:49
  „Ez tényleg szép kor! Sőt, szemmel láthatóan az egészsége is rendben van!”
 • 2. JungHeinrich 2012. július 01. 22:47
  „Isten éltesse :-)”
 • 1. Atlasz 2012. július 01. 17:59
  „Isten éltesse egészségben, jó kedvben!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ébresztő: új munka törvénykönyvünk van!

Vasárnaptól hatályos az új munka törvénykönyve - a változásokra akart figyelmeztetni a HVDSZ szombaton Szeged belvárosában. Tovább olvasom