Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 21°C Még több cikk.

100 ezres számlák fűtik a lakókat Rókuson

Szeged - Több mint 100 ezer forintos elszámoló számlát kaptak a Rókusi körút 23. számú panelház lakói. Dühösek, mert nem értik az okát, és mert nem tudják kifizetni.
Elképesztő távhőszámlák miatt fordultak szerkesztőségünkhöz a Rókusi körút 23. lakói. – Egész évben havi 28 ezer forintot fizetünk 3 köbméter meleg vízért és a 69 négyzetméter fűtéséért. Negyedévente megkapjuk az elszámolást, azon nem láttam nagy eltérést, most meg kijött a drasztikus éves elszámoló számla, hogy még tartozom 130 ezer forinttal. Ez borzalmas.
Tavaly nyáron feleennyit kellett pluszban befizetni, arra részletfizetést kértünk, de ezt a horribilis összeget egy rokkant- és egy rendes nyugdíjból nem bírjuk kifizetni. Inkább szereljék le a radiátorokat, mert még akkor is jobban járunk, ha villannyal fűtünk – mutatta a csekkeket a 60 lakásos oszloppanel hetedik emeletén lakó Bakai Lászlóné.

Jobbról fehérben Bakai Lászlóné
Az elégedetlen lakók - jobbról Bakai Lászlóné

Az asszony nincs egyedül a gondjával, szerdán délelőtt a rögtönzött lakógyűlésre tizenketten jöttek le a házból, szinte mindenki 100 ezren fölüli számlával. Karácsonyiné Róka Edina a másodikon 25 és 30 ezer forint közötti havi számlát fizet, most 120 ezres elszámoló számlát kapott a havi befizetendő mellé. A két tejallergiás gyermekét nevelő édesanya utánaszámolt: havi 60–80 ezer forint a rezsijük, a férjével 56–60 ezer forintot kell beosztania, nem tudja, miből fizetnek.

Karácsonyiné Róka Edina. Fotó: Frank Yvette
Karácsonyiné Róka Edina is sokallja a számlát.
Fotók: Frank Yvette

A felháborodott lakók nem értik, miért ennyire sok a számlájuk. Azt sem értik, mi alapján számolta ki nekik a Szegedi Hőszolgáltató Kft. a nagy hőmennyiséget, mert sem radiátorszelepük, sem hőmennyiségmérőjük nincs. Bár a házuk homlokzatát nem burkoltatták, négy éve kicseréltették az ablakokat, és szigeteltették a tetőt, szerintük ennek meg kellene látszania a számlákon. Arra gyanakodnak, hogy mivel húsz lakás lekapcsolódott a távfűtésről, esetleg helyettük a maradók fizetik a különbözetet a házba bejövő hőmennyiség és az egyes lakásokra számlázott fűtés és meleg víz között. A Rókusi körút 23. lakói most levelet írnak a Szehőnek, illetve a fogyasztóvédelemnek, hogy tisztázzák a helyzetet. Lakógyűlést hívnak össze, hogy eldöntsék, együtt miként tudnak továbblépni.

Básthy Gábor, a Szegedi Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: az ügyfélszolgálatukhoz forduló lakóknak egyénenként megválaszolják a problémát. Minden épületet hiteles hőmennyiségmérővel szereltek fel. Az elszámoló számlán azt a különbséget tüntetik fel, amit az előző három év átlagfogyasztása alapján a társaság havi részletekben számlázott, és amit a valóságban fogyasztott a ház. Radiátorszelep és költségmegosztó híján az egyes lakások fogyasztását légköbméter alapján kalkulálják.

A Rókusi körút 23. kiugróan magas fogyasztását észlelték a télen, ötször ellenőrizték és szabályozták újra a mérőberendezéseiket, alkatrészeket is cseréltek, annak ellenére, hogy nem találtak meghibásodást. Városi szinten idén közel 200 millió forintot fizet vissza a cég az ügyfeleinek, mert lényegesen kevesebb volt a fogyasztás, mint az előző évek átlaga. Ezekben a hetekben postázzák az elszámoló számlákat. Nem látni, hány család kap a rókusiakéhoz hasonló magas számlát, de az ő több mint százezres elszámoló számlájuk kiugrónak számít. Az igazgató feltevése szerint a házban lehet műszaki gond.

Olvasóink írták

116 hozzászólás
 • 116. szegedivagyok 2012. július 17. 14:11
  „Jaj, hagyjuk már ezt a stílust.Itt most nem a politikust kellene szidni, hanem a lakóknak saját magukat és a közös képviselőt, ugyanis mindkét fél elég buta ahhoz, hogy így történjen. A lakók sem és a közös képviselők nagy része sem ért a témához. Ettől persze még nem következik az, hogy egy 3. felet hibáztassunk. Nézzen szét mindenki a háza tájékán, szerezze be korrekt helyről a szükséges információkat, és annak megfelelően cselekedjen. Persze ez itt Szegeden, de úgy általában Magyarországon sem működik. Aki h.lye, vessen magára.”
 • 115. virág25 2012. július 17. 08:45
  „A közös képviselőknek szerintem össze kellene fogni és a lakók érdekeit képviselni! Van szakmai szervezetük, szövetségük. Talán megérdemelnék a lakók akikből élnek! Én akármikor fordultam hozzájuk azzal utasítanak el, ők nem a ház kezelőik csak a közös képviselők! Magyarul mást nem vállal, csak a pénz továbbítását! Nálunk durván havi 40 ezerért.”
 • 114. Triarius 2012. július 16. 18:19
  „111. zoltán48: Kérem, ne írjon olyan blődliket, hogy a közös képviselő lelépett a lakók pénzével! Ez hazugság és viccnek is rossz. Az igaz, hogy ebben az ügyben nem tekinti magát illetékesnek, de hogy tolvaj lenne, az mégis túlzás!
  Azért reméljük, hogy a közös képviselő aktíválja magát és megjelenik a lakógyűlésen, ahol elszámol a ház és a távhő közötti szerződéssel és a ház által fogyasztott hőenergiával, mert a költségek közösségen belüli felosztásában már régen megállapodott a közösség.”
 • 113. Triarius 2012. július 16. 17:59
  „Elég zagyva és nehezen, vagy inkább sehogysem követhető a távhő számlája. Semmi nem indokolja, hogy a Rókusi krt. 23-ban ilyen horribilis pótszámlákat kelljen kifizetni. Szignifikánsan nem különbözött az időjárás az elmúlt évek átlagától és a lakók szokásai sem változtak meg ugrásszerűen. Arról van szó, hogy három év alatt megduplázódott, vagy ennél is nagyobb mértékben nőtt a ház hőfogyasztása ha egyáltalán hinni lehet a távhő adatainak. Minden jel szerint a hiba az ő készülékükben van és a monopolhelyzetükben. Tökéletesen tisztességtelen az eljárásuk. A számlák mellé nincs részletes elszámolás csatolva. Arról sem tudott a közösség, hogy gond lenne a távfűtő rendszerrel, amit a távhő megpróbált orvosolni. A labda náluk van, annál is inkább, mert ész nélkül fűtenek, fűtöttek. Minek is nekik odafigyelni, amikor simán érvényesítik a költségeiket? Az is nagyon furcsa, hogy Szeged városa egy dunaújvárosi kft-vel üzemelteti a távhőt. Ideje lenne ezen is változtatni és bevezetni azt a szemléletet, hogy a város van a polgárokért és nem fordítva, ugye Botka úr?”
 • 112. virág25 2012. július 16. 08:51
  „Egy kolléganőm is 278 ezer forintos számlát kapott Tarjánban! Mellesleg 20 ezret fizet havonta! Normális ez? Attól tartok egy nagy átverés az egész! Valaki segíthetne már miért kell ennyit fizetni egy 65nm2s lakásban egész évben? Hol van itt a fogyasztóvédelem? Miért nem tudnak ránézni? A közös képviselő mindenhol hárít, ők csak beszedik a pénzt és kifizetik a számlát! Ennél többet nem tesznek! Nem a lakók érdekeit védik!”
 • 111. zoltan48 2012. július 14. 12:19
  „Ugyan mért nem szólal meg az ottani társasház közös képviseletet ellátó szolgáltató ? Vagy mért beszélnek itt össze vissza az emberek ? olyan egyszerü mert mindenről hallunk itt és olvasunk de kérdésem 1:) ki fizeti a társasház közös helyiségeknek a fűtés számláját közös költségből van fizetve? ne talán az az össz Gigyzsul van talán szétosztva a lakókra? Ugyan irja már meg egy lakó aki ott lakik és ért hozzá vagy a közös képviselő.
  2:) Ki ott a közös képviselet mért nem szólal meg elment a befizetett lakók fűtés pénzével talán ? :)”
 • 110. bzoli-41 2012. július 13. 21:35
  „Sajnos nálunk sem változtatott sokat a panelprogram 3 éve. Ez leginkább az erkélyes szobában érezhető, ugyanúgy kell fűtenünk benne mint eddig. Pedig még hőtükör is van a radiátorok mögött... Hála az égnek nekünk csak egy 45 Forintos számla jött ki a fűtés elszámolásról. (az egész költség több volt rajta mint a befizetnivaló összeg, aminek nem nagyon látom az értelmét...) Az ilyen kis számlát nem tudom miért nem tudják a következőhöz csatolni. (amúgy 26GJ energiát használtunk a 60nm lakásban a 3 gyerekkel. Van olyan lakó is aki 50-60GJ fogyasztást produkált. Hát neki nem lennék a helyében.)”
 • 109. virág25 2012. július 13. 08:56
  „Nálunk túlfűtés van, a lépcsőházban is 26 fok van, a lakásban is. Jeleztem, kijöttek mértek itt-ott, nálam soha. Én még várom a számlát. Arról volt szó, hogy a panelprogram után lehet állítani a fűtésen. Hát nem lehet! Ezt a hőfokot a hőszabályzó szerinti kikapcsolt állapot mutatja. És e mellett még számol a mérő, mert azt elfelejtették közölni, hogy milyen átalakításokat is el kell végezni. Amit nem képes a Szetáv megtenni. Külön díjért kell rá szereltetni valamit. A lépcsőházba is állandóan fűtött a mérő, holott az csak 6 fok alatt kapcsol be állítólag. Amikor 12 fok volt kint akkor is forró volt! Kérdésem az, hogy ha ilyen paraméterek mellett történik a fűtés akkor minek a panelprogram? Így ez nem zöldmezős beruházás, mivel annak 10 év alatt meg kell térülnie! Ha ez nem megy akkor jól átverik a népet! A véleményem az, amíg ők annyit fűtenek amennyit akarnak, addig van bevételük. Neki nem érdekük a spórolás. Rajtunk élősködnek!”
 • 108. istvang58 2012. július 13. 08:06
  „Soha az életbe nem tudjátok meg mikor és mennyivel számláznak többet.Fölösleges az ugri bugri.”
 • 107. Egyolvasó 2012. július 13. 06:47
  „Miért nem válnak le a távhőről? Már gázzal is olcsóbban kijönnének, pedig állandóan azt fújják, hogy a távhő olcsó és környezetbarát, ehelyett drága és használóját nyomorba döntő.
  De úgy látszik már csak ezen lakások vannak amik nincsenek külföldi kézen, ilyen számlákkal majd szépen rákerülnek a nemfizetők lakására a jelzálogjogok, további nemfizetés esetén jönnek a kamatok utána pedig a kilakoltatás.
  Így jól jár majd megint valaki, valakik, a par..zt pedig mehet panaszával ahova akar sz@rnak a fejükre, mert mint tudjuk ma "Magyarországon" a szolgáltatóknak jogaik vannak, az ügyfeleknek pedig csak kötelességük van, ( a szolgáltatónak joga van emelni a tarifákat, az ügyfél pedig köteles azt a tarifát megfizetni). Akinek pedig nem tetszik a az mehet ebből az országból. Sajnos ez a mai "Magyar" demokrácia.”
 • 106. Egyolvasó 2012. július 13. 06:46
  „Miért nem válnak le a távhőről? Már gázzal is olcsóbban kijönnének, pedig állandóan azt fújják, hogy a távhő olcsó és környezetbarát, ehelyett drága és használóját nyomorba döntő.
  De úgy látszik már csak ezen lakások vannak amik nincsenek külföldi kézen, ilyen számlákkal majd szépen rákerülnek a nemfizetők lakására a jelzálogjogok, további nemfizetés esetén jönnek a kamatok utána pedig a kilakoltatás.
  Így jól jár majd megint valaki, valakik, a par..zt pedig mehet panaszával ahova akar sz@rnak a fejükre, mert mint tudjuk ma "Magyarországon" a szolgáltatóknak jogaik vannak, az ügyfeleknek pedig csak kötelességük van, ( a szolgáltatónak joga van emelni a tarifákat, az ügyfél pedig köteles azt a tarifát megfizetni). Akinek pedig nem tetszik a az mehet ebből az országból. Sajnos ez a mai "Magyar" demokrácia.”
 • 105. uborka 2012. július 12. 23:23
  „NAGYON JÓ LENNE,HA ÚJRA KI SZÁMOLNÁK KINEK MI JÁR, MIVEL FEL HÁBORITÓ AMI ITT VAN.NEKEM A DEBRECENI U-BAN 4 SZ-LAKÁSBAN MINDENÜTT 4-5 EGYSÉGET MUTATOTT A MÉRŐM, KAPTAM VISSZA 5 -E FT-OT AMIT BELE SZÁMOLTAK A 27 EZER FT-OS SZÁMLÁMBA, HÁT HOGY VAN EZ??? EBBEN AZ ÉVBEN KEGYETLENÜL FELMENT A MELEG VÍZ ÉS A FŰTÉS ÁRA, VAGY NEM??????NEM TUDOM EZÉRT KELLENE UTÓLAG VISSZA SZÁMOLNI.....”
 • 104. Morpheus_RexXx 2012. július 12. 21:59
  „2. Egyolvasó 2012.07.11. 17:36
  Makón az önkormányzat kht-ja is ugyan úgy rablógazdálkodik a távhővel. És a hibásan mérő és helytelenül felszerelt (konyhákban) mérőket sem hajlandóak felülvizsgálni.. csak követelőznek, az esetleges jogi eljárásban pedig az ügyfél jogai és érdekei jelentéktelenek.. no meg a kht is hajlamos az alkalmankénti amnéziára ugyan úgy mint az esetlegesen eljáró bírósági alkalmazottak. És bár ha mégis van igaza a fogyasztónak, akkor sincs.. még ha a kifogást részben vagy közvetve el is ismeri a "kht"..”
 • 103. papucsos 2012. július 12. 21:40
  „Uraim,Hölgyeim!Az a nagy helyzet,hogy hiába tekergetitek a hőmennyiség szabályzót,ha a másik szomszéd <moderálva>ik rá....Egyeztetni kell a szomszédokkal,hogy mindenki 3-ason tartsa télen a szabályzót...Természetesen ahol nincs becsomagolva a ház,ott ma már súlyosabb a helyzet....Valahonnan,tuti,hogy szökik a rendszer,vagy lopják...Nálam az elszámoló 7000 lett,de azért,mert nem sza.unk egymásra a szomszédokkal....Fizetjük rendesen a közös költséget...Ennyi...Meg tutira sokan el vannak maradva.....Nem csodálkozom,megértem....De az is lehet,hogy a közös képviselővel is gond van....Le,lehet válni a rendszerről,úgy,hogy fizetitek azt a 6000-es álltalányt és vesztek egy 80Lityós bólylert,azt rákötitek a saját vízhálózatra...Minden jót!”
 • 102. dicike 2012. július 12. 20:08
  „Én 47 m2-es lakásban lakom. Van hőmennyiségmérő a 3 radiátoron. Havonta 20.000 Ft-os számlát fizetünk. Kivételesen tavaly télen sokszor letekertük a hőfokszabályozót, így nagy örömmel vártuk az elszámoló számlát, amit a leolvasás után küldtek. Robbantam, mikor megláttam, hogy 30.000 Ft-ot kell még fizetnünk. Szintén havi 3 m3 meleg vizet használunk. Tehát egy 47 m2-es kicsi lakás éves fűtése 270.000 Ft-ba került?????? Kérdezem, hogy hogyan lehet leválni a Hőtávról? Azt hiszem ennél még a villanyfűtés is olcsóbb lenne.”
 • 101. eleonóra 2012. július 12. 20:04
  „A kihelyezett előterek is problémás lehet.Ahol nincs kivéve a közösből ,ott a többi is fizet a másik kényelméért /alapdíj, lm3 /.”
 • 100. kiokushyn 2012. július 12. 19:07
  „Ez a szopjál -nyeljél kategória! Ez most nagyon uralkodó stílus kis hazánkban.”
 • 99. mackópajtás 2012. július 12. 18:19
  „Elképzelem ahogy majd kialakul egy ilyen "fűtési verseny" ahol senki sem fűt, mert mindenki a szomszédtól várja a hőt, és minél jobban bírja valaki a hideget, annál jobban jár, mert a szomszéd biztos már nagyon fázik és minjárt kapcsolja a fűtést :D”
 • 98. SP 2012. július 12. 18:12
  „Hőmennyiség mérő
  időszaki leolvasás is létezik házanként. Költség megosztót is lehet, de ez külön eljárás.

  A korrekt mérés
  a lakásonkénti hőmennyiség mérés lehetne, de ez soros mellékágas rendszernél nem jön össze.

  Persze nem olcsó a párhuzamos, egyedi mért kiépítése, a meglévő átalakítása.”
 • 97. macs 2012. július 12. 17:25
  „"Egész évben havi 28 ezer forintot fizetünk 3 köbméter meleg vízért és a 69 négyzetméter fűtéséért. Negyedévente megkapjuk az elszámolást, azon nem láttam nagy eltérést, most meg kijött a drasztikus éves elszámoló számla, hogy még tartozom 130 ezer forinttal."
  Ezt az indoklást nem értem. A meleg vizet 3 havonta olvassák le, a közbülső hónapokban az előző időszak átlagát számlázzák. A negyedéves elszámolás a vízre vonatkozik. A fűtést évente egyszer olvassák le és akkor küldenek elszámoló számlát, közbenső időben az előző időszak havi átlagát számlázzák.”
116 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ilyen melegben már a biciklisek is inkább autóznak

A hosszan tartó meleg a kerékpározókat is megviseli, a hőség ellen légkondicionált autóval és hosszúlépéssel védekezhetünk. Tovább olvasom