Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 5°C Még több cikk.

100 magyar közül csak 16 beszéli az angolt

Szeged - A magyarok több mint fele nem képes megszólalni idegen nyelven. A fiatalokat ugyan egyre kevésbé lehet eladni külföldön – becslések szerint kétszer annyian tanulnak angol nyelvet, mint két évtizeddel ezelőtt –, viszont egyre kevesebb a téma, amit képesek kifejteni. A teljes népességnek mindössze 16 százaléka tud angolul társalogni. Nyelvtudásunkat abból az alkalomból tettük górcső alá, hogy csütörtökön angol nyelvből írásbeliztek a végzős középiskolások.
Az angolnyelv-tudás helyzetét felmérő európai elemző iroda adatai szerint a magyarok 58 százaléka ismeri be, hogy anyanyelvén kívül nem beszél semmilyen más nyelvet. Vagyis a népességnek csak a 42 százaléka társalog legalább egy idegen nyelven. Az európai átlag: 70 százalék. Rajtunk kívül még Európa másik öt országában ilyen a helyzet, de tegyük hozzá, a többi öt helyen – Írország, Egyesült Királyság, Olaszország, Portugália és Spanyolország – az anyanyelv: világnyelv. Az idegen nyelvet beszélő magyarok többsége németül tud, nagyjából 25 százalékuk tárgyalóképes angolul. Ez a teljes lakosságot tekintve csak 16 százalék! A magyar középiskolások 70,4 százaléka tanul angolul – az uniós átlag: 90,5 százalék.

– Lassan, de javul a helyzet. Látszik, hogy az utóbbi húsz évben lehet utazni, és bevethetők jó szakkönyvek, hatékony módszerek – magyarázta a tendenciát a szegedi egyetem amerikanisztika tanszékének vezetője, Rozsnyai Bálint.

Az idegen nyelvi érettségi: kötelező, a nyelvtudás: „szabadon választott
Az idegen nyelvi érettségi: kötelező, a nyelvtudás: „szabadon választott"
Fotó: Segesvári Csaba

Még egy érdekes változást említ Rozsnyai Bálint: egyre többen rendelkeznek praktikus nyelvismerettel, de egyre fogy mellőle az intellektuális tudás. A negyvenes generáció nyögve-nyelve fejezi ki a szakismereteit, hozzájuk képest a huszonévesek ütőképesen megszólalnak, csakhogy egyre kevesebb témát képesek kifejteni – nincs róla ismeretük anyanyelvükön se.

Melyek a magyarok gyenge idegennyelv-tudásának okai? – Rengeteg múlik a nyelvtanárokon, a tanítási módszereiken – mondta Weisz György. A szegedi egyetem Ságvári gyakorló gimnáziumának tanára 24 éves nyelvtanári és tízéves nyelviskola-vezetői tapasztalattal azt állítja, aki tehetséges tanár, aki több módszert ötvöz, az még a nyolcvanas évek „hallásgyakorlásos" technikájából is kihozta a legtöbbet.

A rendszerváltás idején a beszédkészség-fejlesztés lett a divat, manapság pedig a feladatmegoldó módszer a trend. De kevés oktató tudja használni. Ezt is okolhatjuk azért, hogy bár kétszer annyian tanulnak angolul, mint húsz éve, mégis igen kevesen kapnak használható tudást.

Angol írásbeli

Mindkét szinten (közép és emelt) négyféle típusú feladatot kellett megoldani a tegnapi angolérettségin. Elsőként egy írott szöveget kellett értelmezni, a második nyelvhelyességi feladatsor volt. Harmadiknak egy magnós szöveghez kaptak feladatokat az érettségizők, végül kifejtős kérdésre írtak fogalmazást.

Ötös érettségi középszinten: alapfokú nyelvtudás

Mindössze a diákok 8,5 százaléka, nem egészen négyezer tanuló választotta az emelt szintű érettségit. A szaktanár szerint aki középszinten ötös, annak alapfokú a nyelvtudása, vagyis az érettségi az adott nyelvterületen épphogy a túléléshez elég. Az emelt szintű érettségi viszont jóval nehezebb, mint a középfokú nyelvvizsga, ezért inkább nyelvvizsgáznak a diákok. Emelt szinten a 80 százalékos feladatmegoldásért ötös jár, ez automatikusan a középfokú nyelvvizsgának felel meg.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Sziszkó2 2008. május 10. 13:40
  „Kedves zafirka3!

  Képzeld! Tanár vagyok:)”
 • 21. tea 2008. május 09. 22:29
  „Az élelmiszer üzletben azt mondja az édesanya a gyermekének,hozzál egy üccsit is.Tessék mondani, ez helyesen hangzik?Ugyebár a kedves szülő vérig lenne sértve ha a magyar dolgozatában a gyermek ezért a kifejezésért mondjuk nem ötöst kapna,mégcsak nem is négyest.Igy azután miért kell csodálkozni,hogy még angolul sem tudnak gyermekeink.Hiszen az anyanyelvvel is bajok vannak.”
 • 20. angol 2008. május 09. 22:23
  „Ahogy elolvasgatom a fórum hozzászólásokat, tisztelt honfitársaim még magyarul sem tudnak helyesen sem írni sem beszélni.Tisztelet a kivételnek!De mindenki az ovodában vagy még korábban kezdte a nyelvtanulást,mármint a magyarnyelvet.Ezért hát természetes,hogy sokuknak még az angol tudással is meggyűlik a baja. Egyik idegen nyelvet sem nehéz megtanulni ha igazán szeretnénk,de leginkább az akarattal van a probléma.”
 • 19. zafirka3 2008. május 09. 21:58
  „Sziszkó2, fogalmam sincs mi a foglalkozásod, de hogy közöd nincs az idegennyelv-tanítás pedagógiájához, az biztos. Különben nem írnál ekkora marhaságokat.”
 • 18. Sziszkó2 2008. május 09. 19:19
  „Kedves nanemaaa!

  Megkell, hogy védjem Dejót.
  Én 33 éves vagyok, fiatalabb nálad, de én már negyedikes voltam amikor a mi iskolánkban elkezdték az angolt tanítani, és azt is csak délután és pénzért.
  Szerencsés vagy, mert valószínűleg az iskolátokat egy ambíciózus és előrelátó igazgatóval áldotta meg a Sors, aki a fenntartónál szorgalmazta az angol bevezetését, de nem mindenki volt ám ilyen szerencsés.

  Más: Kis országunk polgárai még magyarul sem tudnak rendesen, kérdezzetek rá nyugodtan a környezetetekben élőknél, hogy sokan nincsenek tisztába azzal, hogy mi az alany, állítmány, ige, határozók stb.
  A gyerekek többsége kívülről fújja a definiciókat, de nem tudja alkalmazni, és ez vonatkozik a felmenő korosztályok nagy többségére is. Márpedig nyelvtani szabályok nélkül nincs idegen nyelv tanulás! Ezért tartom a legnagyobb ökörségnek óvodában elkezdeni a nyelvet, mert ritka kivétel az aki jól megtanulja.
  Előszőr egy alapos nyelvtant kell a gyerekeknek tanítani és csak az után, arra alapozva lehet a nyelvet tökéletesen megtanulni.
  A szerbek pedig nem csak azért tudnak angolul mert felíratosak voltak a filmek náluk, hanem azért mert az országuk politikusai már régóta szorgalmazták a nyelv tanulását. Nézzétek meg, hogy 60-65 éves szerbek szinte kivétel nélkül tudnak angolul és nem is akárhogy.”
 • 17. blossom 2008. május 09. 18:18
  „acadian igazad van aki ide-oda fordit az tenyleg nem fog menni az angol nem nehez meg tanulni,csak oda kell figyelni de azt nagyon ,ha magyarral beszelgettek magyarul forog az agyam ha angolal angolul,csak igy meg az elso par het nagyon nehez de bele lehet jonni,a feliratos filmek tenyleg jok kar hogy nem csinaltak igy Mo-gon.”
 • 16. Camberfoord 2008. május 09. 17:15
  „En azt gondolom , aproblema alapja az hogy meg mindig nem vette eszre senki hogy a vilagon eggyetlen nyelv vizsgat fogadnak el es az , a IELS teszt lehet hogy erre kellene felkesziteni azt aki nyelvet tanul . Aki angolul ,vagy mas idegen nyelvet tanul az kap egy masodik kulturat is .Ehhez az alegjobb modszer ha azon a nyelvteruleten eltolt 1-2 honapot az biztos alapokra helyezi a tudast . erre talaltak ki tobb mint szaz eve a gyerek csere udulest ezert van az hogy minden angol beszeli afranciat es forditva is . A komok magyaroknak ezert kellene ez a modszer mert akkor gyakorlatban latnak hogy az az eletforma ahogy elnek sehova se vezet es a felnovekvo tapasztalna mi mindent tesz lehetove a nyelv ismerete es kapna nemi motivaciot arra hogy azt elsalyatitsa”
 • 15. Teo 2008. május 09. 14:58
  „Haló.
  100 angol közül, hány beszéli a Magyart?”
 • 14. Acadian 2008. május 09. 14:30
  „"azoknak hiába mondja a tanár, s soha nem fogja megérteni, hogy miért is van az, hogy az angolok pl a táblánál esznek (eat at the table)... "
  Ja es a racsban isznak(in the bar)
  Az angolok is asztalnal esznek,csak ok igy hivjak az asztalt, a tabla az board nem kell ezen semmit sem megerteni,csak tudomasul venni,hogy naluk ez a neve.Nem lehet a magyar nyelv logikajat alkalmazni az angolra es viszont de mas nyelvekre sem.

  Egyszeruen csak ugy kell hasznalni,ahogy ok es kesz. Ehhez viszont el kell felejteni azt hogy magyarbol forditsuk le magunkban az ami angolul akarunk mondani.


  azok a gyerekek akik par evet angol nyelvu iskolaba jarnak tokeletesen megtanulnak angolul ugy hogy eletukben nem forditanak oda vissza,mert a ket nyelv kulon vilagkent el az agyukban,es eppen ezert meg is buknak a nyelvvizsgakon MO-on:-))”
 • 13. Mil 2008. május 09. 13:52
  „Amúgy az orosz most jól jön annak, aki tud, mert a ruszkik tele vannak zsével, ömlik hozzájuk a magyar export, üzleti lehetőségek... :)”
 • 12. Mil 2008. május 09. 13:51
  „Egyébként meg minek vesződni mindenféle hülye nyelvvel? Beszéljen mindenki angoluk azt kész! Mennyivel egyszerűbb lenne a világ :)”
 • 11. nanemaaa 2008. május 09. 13:38
  „Kedves Dejó! A véleméynem szerint az átkosban történő elnyomás kérdésében tényszerűen nincs igazad. Azt írod, most 40 vagy, melynek alapján kettőnk közül én vagyok az idősebb. Ennek ellenére én már általános iskolában alsó tagozatban az orosz előtt kezdtem az angol tanulást (orosz csak 5-től volt),nem drága magán iskolában, mert akkor olyan még nem is létezett, s mint kötelező tantárgyat, mindkét nyelvet kellően utáltuk.

  Az én gyermekeim már nem tanultak oroszt, maguk választahtták meg azokat anyelveket, melyeket felvettek, és ugyanúgy nem tudnak egy szót sem rebegni egyiken sem, mint én anno a kötelezővel. Igaz, annyi difi azért van, hogy én még hagyományos "porosz" rendszerű iskolába jártam, nem ilyen mai ultramodern rendszerűbe, így akkor még a szavakat meg kellett tanulni, mert számon kérték, s ma, ha valamely gyermeknek fogalmazási gondjai vannak (mert náluk egyik suliban sem kell sem könyvet vinni, sem szavakat tanulni...), szóval mindig hozzám fordulnak, "hogy is van ez?" felkiáltással.

  Egyébként, hogy mennyire valós az amit a tapasztalatról írtam, jól példázza, hogy anno voltak olyan osztálytársaim, akiknek megadatott, hogy egy nyarat, vagy akár egyí évet is külföldön töltöttek... jellemző, hogy onnantól időnként az angol tanár is tőlük kérdezett, ha valamit nem tudott. Szóval szerintem nem kell kétségbe esni, ha megadatik majd a magyarnak, hogy a nyakába vegye a világot, nem lesznek nyelvhasználati gondjai neki sem. Itthon viszont nem jellemző, hogy egymás között angolul, németül, vagy éppen zuluul beszélgessünk egymással.”
 • 10. Dejó 2008. május 09. 12:16
  „Hát pedig nekem pl. sokat ártott a kötelező orosz-tanulás... Most 40 évesen próbálok megtanulni annyira angolul, hogy meg is merjek szólalni, de nem nagyon megy, mert anno az orosz tanulással is csak kudarcok értek (sok gátlás kialakult, amit nem lehet egyik napról a másikra leküzdeni), ráadásul haszna sem volt. A szüleimnek meg pénze nem volt, hogy az akkoriban (is) drága különórákra járhassak, és angolul vagy németül tanuljak! Minimum 2 generáció emiatt van manapság jelentős hátrányban - egyszerűen nincs nyelvtudásuk, mert nem engedték, hogy a "nyugat" megfertőzze a magyarokat a nyelvtudás által.

  Tőlünk nyugatabbra már óvodás korban elkezdik tanítani a második nyelvet a gyerekeknek, nem akkor, amikor sok mással is tömik már a fejüket az iskolában. Így nem alakulnak ki gátlások sem, sokkal stabilabb lesz az alaptudásuk, amire aztán már könnyebben lehet építeni. Itthon meg jobb esetben is csak 3.-ban kezdődik a nyelvoktatás, illetve a szülő ha bírja anyagilag, járathatja korábban is olyan óvodába a ygerekét, ahol tanítanak angolt.”
 • 9. luluuu 2008. május 09. 11:35
  „Egyertértek "nanemaaaa"val, hogy az orosz semmiről nem tehet, erre hivatkozni abszolút demagógia. Sokszor még mindig a módszerrel van a baj, meg a nyelvkönyvek felépítettségével. Egyébként a Szerbek pl. azért tudnak sokkal de sokkal jobban angolul, mert a filmek a tv-ben feliratosak, akármilyen hírös is a magyar szinkron, a nyelvnemtudásunknak sokat árt!”
 • 8. Mil 2008. május 09. 10:37
  „Amúgy sok feliratos amcsi filmet kell nézni, sokat segíthet :)”
 • 7. Mil 2008. május 09. 10:35
  „Azt nem említi a cikk-pedig sztem lényeges-hogy a magyar nyelv alapvetően különbözik szinte az összes európai nyelvtől. Nem az indoeurópai nyelvcsaládba tartozik, ahova kb. az összes. Sztem ez is egy ok. Anno hiába tanították az oroszt is, azt se tanulta meg szinte senki.”
 • 6. nanemaaa 2008. május 09. 10:32
  „Az iskola biztosan fontos és jó dolog, de társalgási szinten megtanulni, ahhoz már nem tanulni, hanem gyakorolni kellene. Nem értek egyet azzalé hogy az orosz miatt nem tudunk angolul. Hiszen oroszul sem tud senki, hiába volt kötelező. A kötelezőt az ember elvből sem tanulja.
  A problémát igazából az életvitelenl és a gazdasáégi fejlettség hiányában látom. Nézzünk szét kicsit nyugatabbra, ahol az emberek ma már tényleg "világpolgárok". Akik járják a világot, nem jelent számukra problémát megnézni egy meccset a Wembleyben, vagy éppen agy F1 futamot Malajziában.... akarva, akaratlanul is gyakorolják a nyelvet, hiszen másképpen nem tudnának boldogulni. Most nézzünk szét kis honunkban. Akik szintén a világ minden pontját járják, Horvátországban nyarajlójuk, Dubaiban házuk van, azok beszélni is tudnak. Akiknek arra sincs pénzük, hogy megvegyék a kábeltévé csomagot, melyen nézhetnék a BBC-t, azoknak hiába mondja a tanár, s soha nem fogja megérteni, hogy miért is van az, hogy az angolok pl a táblánál esznek (eat at the table)... soha nem fognak cseverészni a házmesterrel a lakbérüknek hátralékáról ángliusul.”
 • 5. blossom 2008. május 09. 09:37
  „en sosem tanultam az angolt bar szerintem az orosz helyett inkabb azt tanitotak volna,sokkal eloreb lennek ,lennenek vele mar ,en csak hallomas utan tanultam az angolt igaz ez nyelvteruleten elek.de azt amikor magyar beszel es ugy akar beszelni ahogy meg tanitottak veluk abszolutt nem ertem,az biztos csak gyakorlassal lehet jol beszelni.”
 • 4. Bicó 2008. május 09. 08:55
  „- és 100 angol közül hány beszél magyarul ?:)”
 • 3. Dejó 2008. május 09. 08:40
  „Könnyű azt mondani, hogy beszélgetni kellene, gyakorolni a nyelvet... Magyarországon a magyar a hivatalos nyelv és a magyar az emberek legtöbbjénak az anyanyelve is! Nem mindenkinek adatik meg, hogy 2 vagy többnyelvű környezetben nőjön fel, és bizony hiába tanulnak évekig idegennyelvet könyvekből, ha csak magyarokkal találkozik! Akkor kivel gyakorolja? Azt se felejtsük el, hogy még mindig annak a levét issza az ország, hogy évtizedekig az orosz volt a kötelező nyelv, de azt is csak az iskolában lehetett gyakorolni a tanárral... Itt is nagyon sok az olyan angol tanár, aki életében nem járt olyanok között, akinek az angol az anyanyelve, lehet ő sem tudna megszólalni sem, mert amit itt tanítanak, azt nem értik azok, akinek az angol az anyanyelve. Sokszor még írásban sem, nemhogy szóban!”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

64 millióval segít a megye

Szeged - Bár szűkölködik a megyei önkormányzat, tartja magát ahhoz, amit 2006-ban elhatározott:… Tovább olvasom