Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

100 milliméter mínuszban vagyunk

Szeged - Egyre nagyobb a veszélye annak, hogy aszályos évnek nézünk elébe. Csongrád megyében alig esett az eső az év eddig eltelt időszakában.
– Legalább 100 milliméternyi csapadék hiányzik, Tiszaszigeten és környékén 3-4 ujjnyi repedéseket látni a földeken – mondta a Szegedhez közel gazdálkodó Konrád Géza. – Ezért nincs is kirobbanó formában a búza, annak ellenére sem, hogy jól átvészelte a telet. Az a csapadékmennyiség, ami áprilisban eddig leesett, a nemrégiben elvetett kukoricát és napraforgót segítette egy kicsit, a búzának azonban kevés.

Tóth Tamás szegedi meteorológus összegyűjtötte a 2014-es év eddig mért csapadékadatait. Elmondta: január 1-je óta Szegeden, a külterületi mérőállomáson 83, a belvárosin 95 milliméter eső esett. Pitvaroson 93, Bakson 80, Sándorfalván 79, Derekegyházon 96, Makón 84, Szikáncson 70, Üllésen 89 milliméternyi csapadékot mértek az év első 3 és fél hónapjában. – Ugyan átlaghoz közeli a csapadék mennyisége az idei esztendőben, de hozzá kell tenni, hogy tavaly decemberben a megye egy részén nem esett mérhető csapadék – mondta a szakember. – A csapadékhiányhoz hozzájárul az átlagosnál lényegesebb enyhébb időjárás, hiszen ilyenkor nagyobb a potenciális párolgás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján a talajnedvességet mutató térkép szerint 50 centiméteres mélységig 59 milliméter, 100 centiméteres mélységig 95 milliméter csapadék hiányzik. Tavaly március végéig több mint 240 milliméternyi eső hullott, idén csak 99. Áprilisban, a hónap első felében, két alkalommal, együttesen mindössze 16 milliméternyit mértek.
Mivel télen alig esett hó, a folyók vízállása is alacsony: a népnyelv szerint a halak háta is kilátszik. – Csoda, hogy a növények még élnek, akkora az aszály – mondta Bagi Ádám őstermelő, akinek Szőreg környékén vannak földjei. – Azért nem lett nagyobb baj eddig, mert nincs 40 fokos kánikula. A szél viszont sokat ront a helyzeten, szárítja a földeket. Hozzátette: a búza amúgy szépen kitelelt, a kalászosodáshoz azonban nélkülözhetetlen az eső.

Mindkét gazdálkodó vitatkozik a Gabonatermelők Országos Szövetségének állításával. A sajtóban az jelent meg, hogy idén a tavalyihoz képest magasabb, 50 ezer forint is lehet egy tonna búza ára, és ez bizakodásra ad okot. Konrád Géza szerint a 2013-as, 40 ezer forintos tonnánkénti árak nem fedezték az önköltséget, ezért idén akkor lennének elégedetek, ha 55–57 ezer forintot kapnának egy tonna búzáért. Bagi Ádám kifejtette: mivel 2013 ráfizetéses volt, idén jó lenne visszakapni a tavaly elbukott pénzt. Az az érdekük, hogy jó termés legyen, amit jó áron el is adhassanak, ehhez viszont esőért kell imádkozni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soron kívüli MR-vizsgálat megyénkben is

Folytatódik az MR-vizsgálatok éjszakája. Tovább olvasom